logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: cambria na bez podłoża

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: cambria na bez podłoża

Nieprzeczytany post Autor: Cizar Data » 14-07-2012, 14:38

Witam,

Czy ktoś z Państwa próbował hodować Cambrie nie w doniczce lecz na podkładce? W moim przypadku podkładka odpowiadałaby bezpośredniemu przywiązaniu rośliny do pnia w orchidarium. Jest to jakaś hybryda, problem w tym iż mimo że wspaniale rośnie jej system korzeniowy jest bardzo skromny, przypuszczam że tak po prostu ma. Teraz rośnie w dużej brzydkiej doniczce i trochę mnie to irytuje. Precyzując warunki powiem że wilgotność w orchidarium wg higrometru rzadko spada poniżej 70% (lecz myślę że on trochę przekłamuje bo nawet jak wyświetla np 55% a ja otwieram drzwiczki to aż "bucha" wilgocią, oświetlenie świetlówkami Life-Glo i Aqua-Glo po 15 W, w godzinach popołudniowych dodatkowo zagląda do środka słońce przesiane przez firankę. Dodatkowo załączam zdjęcie (obiekt pytania na samym środk).
Załączniki
DSCF0383.JPG
Cizar

Z nami od: 17-04-2012, 20:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: cambria na bez podłoża

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 15-07-2012, 09:15

Pewnie można Cambrię umocować na podkładce, ale one wymagają sporej wilgotności, jeśli jesteś w stanie ją zapewnić, próbuj.Nie do końca się zgodzę, że jest ich urodą mała ilość korzeni, kiedy kilka posiadałam korzenie były bujne, wychodziły poza doniczkę, natomiast z uwagi na podłoże(bardzo drobne i zbite) w którym rośliny są sadzone często po prostu gniją. Z moich doświadczeń orchidaryjnych ;) wynika, że każda roślina przeniesiona na podkładkę reaguje wzrostem korzeni, Twoja wygląda na dorosłą, trudno powiedzieć czy jej się to spodoba, ale kto nie próbuje...dalej nic nie wie :lol: Powodzenia i napisz za jakiś czas czy się udało.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •