logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: poparzony liść-co z nim zrobić?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: poparzony liść-co z nim zrobić?

Nieprzeczytany post Autor: tivien Data » 15-07-2012, 19:05

Dzień dobry,podczas mojej nieobecności jeden z liści mojego Phalaenopsis uległ miejscowemu poparzeniu.Jak wiadomo nie wygląda to zbyt estetycznie,więc zastanawiam się co z tym zrobić?Nie udało mi się znaleźć w archiwum odpowiedzi,więc pytam w tym miejscu.Jeżeli mam uciąć liścia to w jaki sposób?Proszę o szczegółowe wyjaśnienie.
tivien

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: poparzony liść-co z nim zrobić?

Nieprzeczytany post Autor: wiola Data » 15-07-2012, 22:18

można zostawić , chociaż ja miałam u siebie poparzony liść to go obcięłam nożyczkami przy jego początku i nic wiecej
wiola

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 15-07-2012, 22:38

Nikt z nas nie jest całkowicie estetyczny :shock: więc zostawić i niech sobie ,biedaka, ściągnie soki na liścia zastępczego. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 16-07-2012, 12:12

Hmmm, ja bym z tym oparzeniem uważał. Jeśli jest rozległe, usunął bym cały liść. Dlaczego? W tym roku poparzyłem cattleyę. Poparzone zostały oba liście w psb, w sumie dwie psb. Jedna starsza, druga młoda. Nie usunąłem liści, bo myślałem tak samo, że roślina sama wyciągnie co potrzeba a potem liść zamrze. Niestety, obie psb zaczęły kurczyć się i czernieć. To wyglądało jak by pseudobulwy zostały zatrute toksycznymi produktami rozpadu tkanek w liściach.

Krystian
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: martarej Data » 16-07-2012, 13:21

Wszystko zależy od rozległości i intensywności oparzenia. W przypadku niewielkich zmian, takich jak odbarwienie czy pomarszczenie powierzchni liścia nie robię nic. Kiedy roślina zakwita, to i tak wszyscy zwracają uwagą na kwiat.
Krystian ma rację, kiedy zwraca uwagę na głębokie oparzenia. Nie wiem, czy to produkty rozkładu tkanki zatruwają roślinę, ale na pewno roślina staje się bardzo podatna na infekcje. Na wiosnę oparzyłam kilka roślin, w tym Potinarę - ładnie przyrastającą roślinę. Ponieważ praktycznie wszystkie liście były spalone postanowiłam ich nie przycinać, bo niewiele by zostało. Przeniosłam roślinę w miejsce trochę chłodniejsze, z dobrą wentylacją, lekko zacienione. Bardzo ostrożnie podlewałam, broń Boże kropli na liściach. I co? Po trzech tygodniach infekcja - psb zaczęły ciemnieć, zrobiły się miękkie, korzenie zamarły. Zgnilizna bakteryjna - jak nic. Cała roślina poszła pod skalpel, ocaliłam tylko jedną psb. Taką, która jako jedyna nie miała poparzonego liścia. Reanimacja trwa.
Więc trzeba umieć ocenić, czy oparzenie rani tylko nasze oczy, czy ranna została roślina i należy ją ratować.
Pozdrawiam Marta
martarej

Z nami od: 30-12-2010, 14:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: tivien Data » 16-07-2012, 14:21

Poparzenie jest miejscowe,ale wygląda na dość solidne.Nie wiem zatem,czy lepiej nie usunąć tego liścia.Czy jeżeli usunę go to zaszkodzę roślinie w jakiś sposób?Jak to ewentualnie zrobić?Wkrótce zamierzam przesadzić tego storczyka.
tivien

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: tivien Data » 16-07-2012, 14:25

Jeszcze jedno:czy mogę może przyciąć po prostu ten liść?Nie wspomniałam wcześniej,że jest to jeden z dwóch środkowych liści(określany chyba jako sercowy),więc może być problem jego usunięciem.Proszę o instrukcję,co i jak mam zrobić,żeby było jak najmniejsze prawdopodobieństwo zaszkodzenia w jakikolwiek sposób roślinie.
tivien

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 16-07-2012, 17:56

Zmiany poparzeniowe na liściu mogą w naturalny sposób "przyschnąć" i dalej nic złego się z nim nie dzieje, ale również na tego typu zmianach może rozwinąć się infekcja i wtedy trzeba bezwzględnie przeprowadzić amputację liścia :(
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •