witam bardzo proszę o pomoc. Strorczyk kupiony 2 miesiące temu - Phalenopsis, razem z dwoma innymi. Jeden wciąż kwitnie i rozwija się bez zarzutu.
Drugi z nich ( biały , zdjęcia poniżej nr 1,) posiada 2 łodygi z jednej już opadły kwiaty, na drugiej jeszcze są ale powoli również więdną, na tej łodydze z której opadły od czubka jak widać na zdjęciu pojawił sie kolor żółty i tutaj moje pytanie czy to oznacza ze ta łodyga będzie schnąć? czy należy ją obciąć? Dodam tylko że wszystkie rośliny stoją na oknie południowym, są podlewane raz w tygodniu. a roślina o której pisze właśnie wypuściła nowego liścia..
jeśli chodzi o trzecią roślinę to niestety nie jest najlepiej z jej liśćmi , otóż są bardzo pomarszczone i oklapłe (jak na zdjęciu nr 3,5 ). podlewana jest natomiast jak pozostałe i tamte liście mają OK. zauważyłem jednocześnie ze ma dziwne korzenie, ale nie wiem za bardzo co to oznacza , są pomarszczone i brązowe, co z nimi zrobić by roślina odzyskała zdrowie..
dzięki za wszelkie porady, to moje pierwsze storczyki i chciałbym by się nie zmarnowały