logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pędy kwiatowe.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pędy kwiatowe.

Nieprzeczytany post Autor: ALICJA Data » 15-01-2011, 12:22

Pierwszy raz na forum, więc proszę wybaczyć, ze tak dzielę wiadomości. Poprawię się, jak poznam lepiej Waszą stronę Forum. Pozdrawiam użytkowników.
Załączniki
SA400435.JPG
Pęd kwiatowy w uśpieniu. Wyżej wypuścił pęd kwiatowy, na którym są pąki kwiatowe.
SA400437.JPG
Usychające pąki kwiatowe.
ALICJA

Z nami od: 15-01-2011, 11:30
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pędy kwiatowe.

Nieprzeczytany post Autor: PiotrSz. Data » 15-01-2011, 12:54

Cześć. Witaj na forum.
Podaj jak często podlewasz, jaką wodą ( widzę że chyba twardą bo nalot od kamienia jest na liściach). Południowa wystawa bardzo falenopsisom nie służy! Chyba, że filtrujesz promienie- np firanka. Ogólnie napisz więcej- czy zwiększasz jakoś wilgotność powietrza wokół rośliny. Nagłe usychanie pąków to często objaw jakiś drastycznych zmian warunków/ Widzę, że mają za dużo światła- za sucho i zbyt ciepło- liście nie mają turgoru i są oklapnięte, pomarszczone.
Fotografia użytkownika
PiotrSz.

Z nami od: 24-12-2010, 00:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ALICJA Data » 15-01-2011, 15:26

Mieszkam blisko lasu, co widać w oknie. Słońce zagląda do kuchni przez korony drzew. Nawet latem nie zawsze, więc bezpośrednio nie przypala roślin. Wilgotność w kuchni jest chyba dość duża, a latem zraszam odstałą wodą. Raczej nie podlewam lecz namaczam co jakiś czas w odstałej wodzie przez godzinkę. Odstawiam do odcieknięcia., Fakt, jest nie przegotowana. Częstotliwość zależy od obserwacji wilgoci w doniczce. Wydaje mi się, że liście są dosyć jędrne, ale może nie mam porównania. Dziękuję za podpowiedź. Spróbuję na oknie wschodnim i koniecznie przegotowaną wodę.
Ps. "Byłam" w pięknym ogrodzie Piotra. Gratuluję!
ALICJA

Z nami od: 15-01-2011, 11:30
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 15-01-2011, 17:16

Witam!
Może kilka moich spostrzeżeń.
Na liściach są plamy zaschniętej wody zawierającej minerały.Na korzeniach są też złogi minerałów lub osad z nawozu rozpuszczonego w wodzie.
Namaczaj w wodzie deszczowej. Ona jest najlepsza. { a takiej zapewne masz pod dostatkiem]
Na oknie leżą prawdopodobnie owoce dyni, jako element dekoracji.
Długo leżące owoce wydzielają gaz - etylen, który szkodzi storczykom. To jest przyczyna opadania pączków.
Proszę przeczytać i przeanalizować punkty zamieszczone na stronie : http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... e=storczyk
i przeczytać : http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/index.php
Nie jestem też pewna, czy storczyki mają dostęp powietrza do korzeni w tych osłonkach.
Najlepsze dla storczyków jest okno wschodnie. Ale okno południowe z przefiltrowanym światłem, jest też dobre.
[Ja w lecie mam zasuniętą cieniówkę.]
Zraszanie nie jest tak dobre, jak ustawienie storczyków nad wodą. Zraszanie zwiększa wilgotność na chwilę. Natomiast parująca woda stwarza mikroklimat.
http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1256218297
Pozdrawiam
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 16-01-2011, 01:16

PiotrSz. pisze: Widzę, że mają za dużo światła-

Oj Piotrze, wprowadzasz w błąd. O tej porze roku nigdy za dużo światła. Ja w oranżerii, gdzie jest znacznie widniej, doświetlam jeszcze lampa sodową 18 godzin i to ledwo wystarcza co bardziej wymagającym storczykom. Gdybym nie doświetlał, kwitłyby mizernie, lub wcale.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 21-01-2011, 23:52

Skoro mowa o pędach to się "podepnę" i zadam jedno pytanie:) Mój storczyk przekwitł i wypuścił z najwyżej położonego "śpiącego oczka" pęd boczny. Główny pęd (ta część nad boczną łodyżką) zaczą tak jakby usychać więc go obciełam około 1cm nad boczną łodygą. Czy jest szansa aby w przyszłości (wiem, że dalekiej) storczyk wypuścił (przedłużył) główną łodygę?? Czy mogę juz tylko liczyć na kwitnienia z tych bocznych łodyżek??

Pozdrawiam:)
Anabella89

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 22-01-2011, 09:30

Anabella89 pisze:. Główny pęd .. zaczął tak jakby usychać więc go obcięłam około 1cm nad boczną łodygą. Czy jest szansa aby w przyszłości ..storczyk .. (przedłużył) główną łodygę??

Po obcięciu części pędu, usunęłaś pąk wierzchołkowy pędu, znajdujący się na szczycie pędu, bo był suchy.
[Pąk wierzchołkowy jest miejscem, na którym odbywa się wzrost pędu na długość.] Więc nie ma szans na przedłużenie tego pędu w przyszłości. Kwitnienie może pojawić się na pędach bocznych.
Storczyk po pewnym czasie powinien "wydać" nowy pęd kwiatowy.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •