logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: jaka to choroba?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: jaka to choroba?

Nieprzeczytany post Autor: analeo Data » 25-07-2012, 13:58

witam!
Przejrzałam całe forum, ale nadal nie jestem pewna co dokładnie dolega mojemu storczykowi. Na spodach 3 liści pojawiły się dziwne plamy. Są to spodnie liście. Nie umiem ich dokładnie opisać, dlatego dołączam zdjęcia. Bardzo dziękuję za każdą pomoc.
Załączniki
IMAG0076.jpg
IMAG0078.jpg
IMAG0079.jpg
Tu widać, że ta plama jest lekko wypukła.
IMAG0082.jpg
IMAG0083.jpg
IMAG0083.jpg (82.99 KiB) Przeglądane 1128 razy
IMAG0085.jpg
IMAG0087.jpg
IMAG0088.jpg
IMAG0089.jpg
IMAG0090.jpg
Pozdrawiam, Analeo :-)
Fotografia użytkownika
analeo

Z nami od: 06-07-2012, 12:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: jaka to choroba?

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 25-07-2012, 15:02

Zerknij tutaj: http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6 Chociaż może już to czytałaś :)
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: analeo Data » 25-07-2012, 15:08

Tak,czytałam to i wydaje mi się, że jest to choroba wirusowa. Podobnie wygląda antraknoza, tylko że tam te plamy są wypukłe do wewnątrz liścia, a u mnie na zewnątrz i nie są na szczycie tylko przy łodydze.
Fotografia użytkownika
analeo

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 25-07-2012, 16:33

Hmmm,diagnozę musi postawić na prawdę dobry specjalista,ja takim wprawnym "lekarzem"nie jestem:D Też myślę,że to choroba wirusowa,jakiś grzyb...Mam nadzieję,że roślina została odizolowana od innych :)
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: analeo Data » 25-07-2012, 16:45

Niestety nie umiem wystawić żadnej diagnozy. Moje przewidywania powstały na podstawie zdjęć zamieszczonych tu na forum i tu: :http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6 Zakładając, że te przewidywania są prawidłowe co powinnam teraz z tym kwiatkiem zrobić? Próbować go ratować jakimiś środkami p/ grzybicznymi czy może dać sobie z nim spokój? Z góry dziękuję za wszelkiego rodzaju porady i sugestie.
Fotografia użytkownika
analeo

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 25-07-2012, 18:00

To czy będziesz go ratować zależy tylko od Ciebie :). I od tego jak bardzo zapaloną storczykomaniaczką jesteś. :D Wiem, że sama nie potrafisz postawić diagnozy-dlatego pisałam, że musi zrobić to specjalista, bo ja nim też nie jestem :D Możesz spróbować zastosować wspomniany Biosept. Jeżeli będzie Ci szkoda kasy na takie specyfiki to może lepiej zainwestować w nową hybrydę :) I jeszcze jedno, dlaczego kwiat ma takie mokre liści ? Moczyłaś/pryskałaś je do zdjęcia ? Jak wygląda system korzeniowy tej rośliny ?
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: analeo Data » 25-07-2012, 18:49

Gość pisze:To czy będziesz go ratować zależy tylko od Ciebie:)I od tego jak bardzo zapaloną storczykomaniaczką jesteś:D Wiem,że sama nie potrafisz postawić diagnozy-dlatego pisałam,że musi zrobić to specjalista,bo ja nim też nie jestem:D Możesz spróbować zastosować wspomniany Biosept.Jeżeli będzie Ci szkoda kasy na takie specyfiki to może lepiej zainwestować w nową hybrydę:)I jeszcze jedno:dlaczego kwiat ma takie mokre liście?Moczyłaś/pryskałaś je do zdjęcia?Jak wygląda system korzeniowy tej rośliny?

Dziękuję za radę. Jutro biegnę kupić ten Biosept i będę próbowała go ratować. Dopiero zaczynam przygodę ze storczykami i na chwilę obecną jestem na nie bardzo zapalona. Na jednym ze zdjęć u góry widać, że korzenie są ładne i zdrowe. Liście były mokre, ponieważ musiałam go przesadzić do nowego podłoża po tym jak mój tata przez przypadek strącił go z okna, a musiałam go umyć przed posadzeniem w świeżym podłożu. Ale ogólnie to mam pecha, bo mój tata ma swoje storczyki już tyle czasu, nic z nimi nie robi, jedynie podlewa i rosną mu jak na drożdżach, a ja już z pierwszym mam problemy. :-(
Fotografia użytkownika
analeo

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 25-07-2012, 19:30

Ja też nie jestem specem,ale czytanie bardzo dużo pomaga:)Początkami się nie zrażaj:)Ja mam pierwszego Phalaenopisa od 2009,zakwitł tylko raz paroma kwiatkami.Potem była walka z ziemiórkami,następnie kilkakrotne przesadzanie(właśnie z powodu wywrócenia doniczki).Nikt już w nim nadziei nie pokładał,ale ja byłam uparta:)Liście ma/miał straszne i wizualnie nadawał się na śmietnik.Okazał się,jednak dość silnym egzemplarzem,bo po długim czasie wypuszcza nowy liść.Cuda się zdarzają:)Szkoda tylko,że gwarancji sukcesu zawsze nie ma...Pozdrawiam i życzę powodzenia:)Ps.:Daj znać za jakiś czas jak plan się powiódł:)
Gość

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET