logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Miltonia i Phalaenopsis z wyprzedaży-jak postępować?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Miltonia i Phalaenopsis z wyprzedaży-jak postępować?

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 22-07-2012, 18:40

Witajcie,
zakupiłam dziś dwa kwiatki-takie jak w temacie,czyli Miltonia i Phalaenopsis,nieokreślone hybrydy. Phalaenopsisów mam w sumie 15,więc jakieś doświadczenie nabyłam.Z Miltonią natomiast nigdy nie miałam do czynienia...Poczytałam to co pisze w internecie na temat uprawy.Wiem, m.in.że gatunek ten należy podlewać częściej aniżeli wspomnianego Phalaenopsisa. Moje pytania są,jednak z nieco innej beczki,bo obie rośliny zakupiłam w wyprzedaży w Leroy Merlin i chciałabym je doprowadzić do porządku :) Na pierwszy rzut oka są w nie najgorszej kondycji.W pierwszej kolejności podlałam je dodając dawkę nawozu do storczyków. Nie wiem,jednak jak postępować dalej. Nigdy wcześniej nie kupowałam roślin z przeceny. Miltonia jest posadzona w doniczce nieprzeźroczystej.Czy to źle i mam ją przesadzić,czy ma tak na razie pozostać? Poza tym ma w podłożu zielone "elementy",które wyglądają jak mech. Nie wiem,czy to normalne...Po Phalaenopsisie widać,że to młody okaz. Ma zgniłe niektóre z korzeni, ale ogólnie nie jest źle, więc zastanawiam się, czy również wsadzać go w nowe podłoże,czy póki co nie ruszać? Oba storczyki postawiłam na oszklonej loggii.Pozostałym kwiatkom,które tam postawiłam służą te warunki.Czy Miltonia też je zaakceptuje? Pytań sporo,ale zależy mi,żeby kwiatki zdrowo rosły i cieszyły oko kwitnieniem :) A o Miltonii czytałam,że niekoniecznie jest łatwa w uprawie,więc moje obawy tym bardziej się zwiększają :D Czekam na porady :)
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Miltonia i Phalaenopsis z wyprzedaży-jak postępować?

Nieprzeczytany post Autor: blue Data » 26-07-2012, 15:20

Ja też podłączam się pod ten wątek.Też kupiłam te dwie rośliny z wyprzedaży i nie wiem jak z nimi postępować,szczególnie na początku.Doradźcie coś :D
blue

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 27-07-2012, 10:24

To Miltonia,czy Miltoniopsis? Co by nie było z tym baardzo ostrożnie..
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 27-07-2012, 13:00

Elazet pisze:To Miltonia,czy Miltoniopsis? Co by nie było z tym baardzo ostrożnie..

To mnie Pani przestraszyła :D To Miltonia-była fiszka z nazwą rośliny.Ostrożnie to znaczy jak?:)Ma Pani jakieś cenne wskazówki poza tym co przeczytałam na temat uprawy?I przede wszystkim czy przesadzać te rośliny,czy nie?Tak jak wspomniałam,Miltonia rośnie w doniczce nieprzeźroczystej,więc stan korzeni trudno ocenić...Dziękuję za odzew:)
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 27-07-2012, 18:01

Ja swoja miltonię kupiłam w październiku, trochę się rozrosła a teraz kwitnie drugi raz :P. Stoi w małej miseczce a miseczka na duuużej podstawce wypełnionej wodą, która cały czas paruje. Wydaje mi się, że wymaga raczej rzadszego podlewania niż phalaneopsisy, gdy ją podlewałam prawie na równi z nimi to bardzo szybko pleśniało jej podłoże. A co do doniczki to szczerze mówiąc nie mam pojęcia ale swoja przesadziłam do przezroczystej, choć może nie powinnam ale jak widać nie zaszkodziło jej to, wręcz może nawet życie uratowało.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: też Gość. Data » 27-07-2012, 18:59

Gość pisze:Ja swoja miltonię kupiłam w październiku, trochę się rozrosła a teraz kwitnie drugi raz :P.

Przyznaję, że masz rękę albo szczęście może i to i to razem. ;)
Gość pisze: Stoi w małej miseczce a miseczka na duuużej podstawce wypełnionej wodą, która cały czas paruje. ......... gdy ją podlewałam prawie na równi z nimi to bardzo szybko pleśniało jej podłoże.

Faktycznie ta roślina wymaga większej wilgoci otoczenia, inaczej pojawiają się harmonijkowe zmiany na liściach, nieodwracalne. :(
Z moich doświadczeń wynika, że dobrze jest by w doniczce wycięte/wypalone zostały otwory pozwalające na szybsze odprowadzenie wody i wilgoci z podłoża. Unika się tym sposobem zagniwania korzeni. Transparentność doniczki nie ma znaczenia dla samej rośliny, jest to wygodniejsze z wiadomych względów w uprawie .

Nie uważacie szanowni Goście, że zaczynamy się mylić w odbiorze, zacznijmy się chociaż numerować. :lol:
też Gość.

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość założyciel Data » 27-07-2012, 20:26

Fakt,może trochę zawrócić się w głowie od tych gości :lol: Doniczka jak widać to sprawa umowna,ale dalej nie wiem czy po zakupie powinnam przesadzić Miltonię :) Liście niestety ma harmonijkowe i były już takie,gdy ją kupowałam...Myślicie,że to źle wróży? :? Hmmm,czytałam gdzieś,że Miltonię powinno się podlewać częściej niż Phalaenopsisy. Ciekawe skąd taka różnica poglądów :o Moja zapewne będzie potrzebowałam trochę wody,bo stoi na balkonie,a tam temperatura teraz nie mała.Obie rośliny ustawiłam na tackach z keramzytem (podpatrzyłam pomysł na forum-na spód wsypałam keramzyt,zalałam wodą i na to styropian ze zrobionymi dziurkami). Pozdrawiam :D
Gość założyciel

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 27-07-2012, 21:20

Do tej kompanii Gości, jakie w końcu macie wnioski z tej gadu-gadu dyskusji :?:
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 27-07-2012, 21:55

Faktycznie ta roślina wymaga większej wilgoci otoczenia, inaczej pojawiają się harmonijkowe zmiany na liściach, nieodwracalne. :(
Z moich doświadczeń wynika, że dobrze jest by w doniczce wycięte/wypalone zostały otwory pozwalające na szybsze odprowadzenie wody i wilgoci z podłoża. Unika się tym sposobem zagniwania korzeni. Transparentność doniczki nie ma znaczenia dla samej rośliny, jest to wygodniejsze z wiadomych względów w uprawie .

Czy ten fragment pozostawia jakieś wątpliwości?
Wg mnie nie powinien, ale...
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony