Witam Tydzień temu przesadziłam 3 reanimowane falki do nowego podłoża ponieważ w starym zalęgły się ziemiórki, nowe podłoże wyprażyłam w piekarniku i po posadzeniu falków zamoczyłam na 15 min w przegotowanej odstałej wodzie bez nawozu,minął tydzień i w 2 pojawiła się zielona pleśń na korze co teraz mam zrobić?
A w jakiej temparaturze i jak długo wyprażała Pani podłoże? Zarodniki grzybów to twarde sztuki, poza tym są wszędzie wokół nas. W prawidłowych warunkach nie powinny mieć jednak szans rozwoju. Pleśń świadczy o zbyt słabej wentylacji przy dużej wilgotności podłoża i/lub powietrza. Radzę zastosować fungicyd (np. Topsin) i stosować się do zaleceń uprawowych dla danego rodzaju.
Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Wyprażałam w temp. ok. 150 stopni i 0,5 - 1 godz. aż stało się zupełnie suche. Nigdy nie miałam problemów z pleśnieniem podłoża i nigdy nie wyprażałam, lecz te co ostatnio kupiłam z nieproszonymi gośćmi postanowiwłam wyprażyć, czyli znów wymienic to podłoże czy wystarczy podlać(namoczyć) w roztworze topsinu?
w zeszły piątek przesadziłam storczyka i dziś zauważylam na nim własnie taką ziolona pleśń tylko ze pojawiła sie na korzeniach, da sie to jakoś zwalczyć
Trzeba stosować nieużywane podłoże. Także odkażane. Od biedy można odzyskać keramzyt i pumeks z drenażu. Najpierw moczę je przez noc w kranówie. Rano kranówę zmieniam i je wygotowuję. Potem wygotowuję tenże drenaż w wodzie zdemineralizowanej i wylewam ją aby podczas ostudzania nie wsiąkła w granulki. Stosowanie dwa razy tego samego podłoża prowadzi do rozwoju najróżniejszych chorób. Marta