logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: jaka woda najlepsza

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: jaka woda najlepsza

Nieprzeczytany post Autor: nieprawidlowa Data » 17-05-2012, 18:22

Mam takie pytanie jaką wodą najlepiej podlewać storczyki: przegotowana czy taka prosto z kranu ? Co o tym myślicie.? :)
nieprawidlowa

Z nami od: 17-05-2012, 17:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: jaka woda najlepsza

Nieprzeczytany post Autor: Newbell Data » 17-05-2012, 18:52

Ja podlewam z kranu ale nalewam do wiaderka wode i dopiero na drugi dzień podlewam :)
Fotografia użytkownika
Newbell

Z nami od: 16-05-2011, 20:48
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 17-05-2012, 19:11

nieprawidlowa pisze:Mam takie pytanie jaką wodą najlepiej podlewać storczyki:

A jakie storczyki masz na uwadze. :?: Rodzaj , gatunek bo jest ich tysiące i wymagają różnych warunków uprawy, w tym i wody jak i sposobu podlewania.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 17-05-2012, 20:14

Jednak niezależnie od rodzaju storczyka woda z kranu, nawet po przegotowaniu, tylko w wyjątkowych sytuacjach nadaje się do podlewania storczyków. Musiałaby być bardzo miękka. Dlatego do wyboru pozostaje destylowana, deszczówka lub z filtra RO (odwróconej osmozy).
Masz pewnie Ryszard na myśli rodzaj Paphiopedilum, który wymaga wapiennego podłoża (są wyjątki, ale dość nieliczne). Jednak wapń w twardej wodzie a wapń w podłożu to dwie zupełnie różne rzeczy. Twarda woda pozostawi na dłuższą metę takie samo spustoszenie wśród Paphiopedilum jak w przypadku innych roślin.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 17-05-2012, 21:01

Nie Michale, mylisz się. Moje pytanie ma związek z przyjętym powszechnie kojarzeniem pojęcia storczyk z hybrydą Phalaenopsis. Wynika to z masowej produkcji i sprzedaży tego rodzaju orchidei, którą można kupić nawet na jarmarkach. Stąd też określenie 'storczyk' zastępuje w świadomości społecznej wszystkie rodzaje/gatunki tych roślin. Co gorsze, dostrzegam takie myślenie tu na tym Forum i to uważam za przykre i złe. Jestem przekonany, że z takie uproszczenia winniśmy co najmniej wyjaśniać i nie godzić się na ich stosowanie. W końcu jest to Forum o storczykach a to zobowiązuje, nawet laików :!:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 18-05-2012, 07:47

Nie Ryszardzie, mylisz się. Phalaenopsis, pomimo że hybryda sprzedawana również na jarmarkach, to też storczyk i też ma określone wymagania.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: nieprawidlowa Data » 18-05-2012, 07:52

Przepraszam bardzo tak mam Phalaenopsisy .
nieprawidlowa

Z nami od: 17-05-2012, 17:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: joanna 1983 Data » 18-05-2012, 09:58

Ryszard410 pisze:Nie Michale, mylisz się. Moje pytanie ma związek z przyjętym powszechnie kojarzeniem pojęcia storczyk z hybrydą Phalaenopsis.(...) Co gorsze, dostrzegam takie myślenie tu na tym Forum i to uważam za przykre i złe. Jestem przekonany, że z takie uproszczenia winniśmy co najmniej wyjaśniać i nie godzić się na ich stosowanie. W końcu jest to Forum o storczykach a to zobowiązuje, nawet laików :!:

Drogi Ryszardzie jeżeli Phalaenopsisa nie można nazywac storczykiem to ja - nie będąca ekspertem proszę o te twoje wyjasnienia CO TO JEST w takim razie. Nie ukrywam ze twoja wypowiedz bardzo mnie zadziwila....
A co do wody bardzo dlugo siedze ostatnio na roznych forach i jestem pewna, ze gdyby zrobic sondaz wsrod spolecznosci to wiekszosc podlewa storczyki mimo wszystko kranowka - odstana czy przegotowana...:)
joanna 1983

Z nami od: 13-05-2012, 12:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 18-05-2012, 10:37

nieprawidlowa pisze:Mam takie pytanie jaką wodą najlepiej podlewać storczyki: przegotowana czy taka prosto z kranu ? Co o tym myślicie.? :)

Na postawione pytanie odpowiem wprost. Najlepsza jest woda taka , jaką otzymują storczyki w naturze, więc deszczowa.
Co myślę na ten temat ja i współautor, zamieściliśmy w opracowaniu :
Woda dla storczyków. viewtopic.php?f=3&t=1651

Przez długie lata stosowałam do nawadniania wodę przegotowaną.
Od kiedy zaczęłam stosować wodę deszczową , widzę wyraźna różnicę. Teraz nie ma zupełnie osadów na korzeniach.
Dla wyjaśnienia . Najstarszy storczyk ma 15 lat.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 18-05-2012, 10:59

Słuchajcie.
Zależy jaka kranówka. W Łodzi jest miękka i nadaje się do podlewania storczyków !
Destylówka sama wydelikaca i wskazane jest aby dodać 10 % kranówki. Najlepsza jest chyba z RO i deszczówka,jednak z terenów gdzie brak przemysłu.No i z długotrwałych opadów.Poza tym deszczówka ma odczyn kwaśny,co lubi większość storczyków zwłaszcza Dendrobium. Niektórzy moczą na noc w wodzie przed podlaniem Dendrobium torf,prawdopodobnie świetnie działa na Dendrobium.
Ja osobiście podlewam Paphiopedilum concolor wodą z kranu.Nie ma w niej chloru,bo u nas chlorują od "wielkiego dzwonu".Osoba od której go dostałam tak mi doradziła,ale ten gatunek Paphiopedilum to jeden z największych wapnolubów.Być może w innym przypadku byłoby z nim gorzej.Innym serwuję deszczówkę.Raczej nikomu nie doradzam podlewać wodą z kranu.Nawet gdy jest odstana.Wiele osób nie mając wyjścia podlewa swoje storczyki właśnie kranówką,ale to nie na dłuższą metę,zwłaszcza katleje nie znoszą takiej wody.
Teraz podczas opadów napadało mi trochę i mam zapas z 400 l. mniej więcej.Gdy się deszczówka kończy podlewam wodą z oczka wodnego.
Bardzo dobra jest woda ze śniegu.Porównywalna do destylowanej.Też polecam.Co i ile zawierają te wody mogą opisać specjaliści,a takich tu nie brakuje,ale,ale wydaje mi się że należało by poszukać,bo to już gdzieś kiedyś było tu przerabiane.
Mery,a mój najstarszy ma ok. 10 lat.Ale nigdy nie był podlany kranówką.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 18-05-2012, 11:29

Elazet pisze:Mery,a mój najstarszy ma ok. 10 lat.Ale nigdy nie był podlany kranówką.
Pozdrawiam.

Witaj Elu.
Ponieważ mieszkam w bloku to zbieranie wody deszczowej nie jest takie proste. Tyle ile łapałam na balkonie było za mało, więc używałam przegotowanej. Po kilku latach złogi na korzeniach " zachęciły " mnie do zbierania wody na działce.
Od dłuższego czasu przywożę sobie wodę z działki zza miasta lub ze wsi .
Dla moich storczyków potrzebuję jej dużo, ale samochodem to nie problem. Przetrzymuję ją w piwnicy w odkręconych pojemnikach. Pojemniki okryte są czarnymi workami by nie rosły w niej glony.
Obecnie część kolekcji prowadzona jest metodą proponowaną przez Argo . Storczyki są w świetnej kondycji, podsiąkając sobie wodę deszczową wzbogaconą odrobiną nawozu z dodatkiem niewielkiej ilości kranówki.
Pozdrawiam , Marysia.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 18-05-2012, 20:38

Gwoli wyjaśnienia tak Gościowi jak i joanna 1983 . Przepraszam, że piszę "tak zawile, że nie" jestem rozumiany. :oops:
Z mojej wypowiedzi sens taki wynikać powinien, że jak ktoś używa określenia storczyk to bardzo często ma na myśli Phalaenopsis i pyta 'o', bądź 'opisuje' roślinę bez precyzowania o jakim rodzaju storczyka się wypowiada. Uważam, że powinniśmy zawsze określać rodzaj i zaznaczać czy to gatunek( jaki) lub hybryda., ponieważ mają one różne wymagania dotyczące ilości i częstotliwości podlewania.Ułatwia to bardziej precyzyjną odpowiedź.
Najlepszym przykładem jest
Mery pisze: nieprawidlowa pisze:Mam takie pytanie jaką wodą najlepiej podlewać storczyki: przegotowana czy taka prosto z kranu ? Co o tym myślicie.? :)

Na postawione pytanie odpowiem wprost. Najlepsza jest woda taka , jaką otrzymują storczyki w naturze, więc deszczowa.
Co myślę na ten temat ja i współautor, zamieściliśmy w opracowaniu :
Woda dla storczyków. viewtopic.php?f=3&t=1651#p10767

Pozwoliłem sobie polemizować z autorką w tym wątku pisząc - viewtopic.php?f=3&t=1651#p13908
Gdyby tytuł został doprecyzowany i brzmiał Woda i zasady podlewania dla Phalaenopsis nie byłoby dyskusji. Proszę przeczytać także inne komentarze (poniżej).
Ot i wszystko co miałem na myśli pisząc o pewnym ograniczeniu pojęcia 'storczyk', bo pod tym pojęciem kryją się dziesiątki jeżeli nie setki tysięcy storczyków. ;)
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 18-05-2012, 21:02

Ryszard410 pisze:Gdyby tytuł został doprecyzowany i brzmiał Woda i zasady podlewania dla Phalaenopsis nie byłoby dyskusji.

O ile mnie pamięć nie myli sprawa ta została uzgodniona po dyskusji . Zgoda p. Krzysztofa Gozdka jest również moją zgodą, tak podałam we wcześniejszej wypowiedzi.[Rozmowy były też prowadzone przez Pw.]
Pozdrawiam , Maria Majchrzak.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 19-05-2012, 22:23

To dalej lejemy wodę o wodzie? Już tyle o tym było pisane :roll: . Tzw kranówki bardzo różnią się w Polsce. Trzeba zasięgnąć informacji w miejscowych wodociągach lub wejść na ich stronę internetową i sprawa będzie jasna. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agata zawojska Data » 29-08-2012, 14:42

Mam w domu pienć storczyków,z czego dwa sa miniaturkami jeden jest o rózowo-zóltych kwiatkach a dwa ostatnie sa calkiem biale :D.Wszystkie je podlewam woda z kranu,i jakoś nic sie nie dzieje.Mam je juz pszeeszlo pieć lat i nie twierdze ze wymagaja niewiadomo jakiej pielengnacji ;) .Jestem z nich zadowolona i myśle ze gruba przesada bylo by je w jakiś sposub nawozić lub poflewać specjalnie deszczuwka 8-).
--------------------------------------------------------
pienć - pięć,
pszeeszło - przeszło,
pielengnacji - pielęgnacji,
sposub - sposób,
poflewać - podlewać
deszczuwka - deszczówką.
Ponadto, Agato, widać, że masz możliwość używania polskich liter, korzystaj z niej. Łatwiej będzie Cię zrozumieć. :(

ModA
agata zawojska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 29-08-2012, 15:20

Czy zastanawiałaś się może Agato, dlaczego przeglądarka internetowa podkreśla Ci niektóre słowa wężykiem?
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 29-08-2012, 16:08

Pani Agatko. W Pani tekście jest więcej błędów niż słów. Może warto by popracować nad ortografią?
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości