Witam. Tego storczyka mam w domu niecały miesiąc. Brzegi liści od spodu ciemnieją i pojawiają się maleńkie ciemne kropeczki. Dodatkowo wszystkie pąki usychają i odpadają Jak mogłabym pomóc temu maleństwu?
W wyszukiwarce nie znalazłam wskazówek odnośnie ciemnych brzegów liści. Te białe plamki to raczej niegroźne zabrudzenia którego już się pozbyłam. Hmm a czy jeden z korzeni w doniczce nie zaczyna gnić? Widoczne na zdjęciu. Kwiatka nie podlewałam od czasu gdy go posiadam korzenie wydają się być zielone. Na co dzień stosuje mgiełkę do korzeni powietrznych.
Obejrzałam zdjęcie w powiększeniu. Faktycznie ten zbrązowiały wygląda, moim zdaniem, niepokojąco. Gdybym znalazła taki przy brzegu przezroczystej doniczki, obcięłabym go i miejsce cięcia zasypała węglem. Pytanie jak wygląda reszta korzeni... Poczekaj jednak na zdanie bardziej doświadczonych Czerwone zabarwienie liści może świadczyć o kilku rzeczach: np. nagła zmiana temperatury (przegrzanie w lecie, czy przewianie chłodnym powietrzem), niektórzy uważają, że może to być skutek niedostarczania roślinie odpowiedniej dawki azotu. Wszystkie te przyczyny zaczynają się od czerwonego zabarwienia brzegów liścia. A co do mgiełki do storczyków, to uważaj i nie przesadzaj. Mi ten wynalazek zasolił podłoże i zniszczył korzenie powietrzne.