Pani Marto, gratuluję pędu na bifrenarii. Wiem z doświadczenia, że nie jest łatwo zmusić ją do kwitnienia na parapecie [po wiadomości Jana widać, że i w oranżerii kaprysi]... ale kiedy już zakwitnie... miód i cytrusy. Znalazłem jakieś stareńkie zdjęcie mojej byłej kapryśnicy i pozwolę sobie je wkleić.
Bifrenaria harrisoniae.jpg (117.22 KiB) Przeglądane 1698 razy
Co do wiosny, to faktycznie zbliża się coraz bardziej. Widzę to po nowych korzeniach, przyrostach, pochewkach na encykliach... a chwasty nie chcą kiełkować. Z pozdrowieniami, r.
Po ostatnich oględzinach, wszystkie cattlejaste mają przyrosty, przyrosty wyprodukowały również Rynchost.rossi, Trichopilia coccinea, Baptistonia echinata 3 na raz, może któryś okaże się pędem kwiatowym? Zapomniałabym o Pleione formosana , melduję posłusznie ma "cóś", grubiutkie i pękate, wylazło na szczycie psb . Chwasty niestety nie kiełkują żadne, za to na miniaturowej paprotce, co to nijak u mnie nie chce być miniaturowa na każdym liściu zatrzęsienie zarodników, zdaje się, że będę mieć własną dziewiczą puszczę, w akwarium. Chyba mogę uznać, że bilans zysków i strat się wyrównał.
Z ciekawszych, u mnie, to kwitnienie nowego nabytku od KATPIO Dendrobium farmeri. Samo kwitnienie nie jest moją zasługą, ale fakt, że pędu kwiatowego nie zmarnowałam, bardzo cieszy
Regularnie kwitnie psychopsis. Właśnie otworzył kolejny kwiat.
Poza tym kwitną dwa dendrobia typu nobile, oraz 14 phalaenopsis, z których prezentuję jednego. Taki zwykły "marketowiec" ale pachnący . Rozsiewa bardzo przyjemny, cytrusowy zapach
Szykują się jeszcze dwie perełki, ale nie zapeszam...