logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Choroba czy nie ??

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Choroba czy nie ??

Nieprzeczytany post Autor: Dominika Data » 30-08-2013, 08:37

Witam ;)
Problem zaczął się dość niedawno, jakieś 4 tygodnie temu.

/cliknij by powiększyć fotkę/
Dom2.jpg

Dom4.jpg

Zauważyłam, że młode listki, które rośliny już miały, lub te, które dopiero wypuszczają, są zdeformowane. Marszczą się, niektóre są blade, niektóre pociemniałe, (jak na pierwszym zdjęciu), na jednym z liści zauważyłam również lepką substancję, na brzegach i po środku liścia (fot. 8). Dokładnie obejrzałam rośliny, nie zauważyłam żadnych szkodników, korzenie (jak na fot. 4) są jędrne, w zasadzie w najgorszym stanie mam jedną roślinę - fot. 3 - korzenie mocno przeschły, mimo że wszystkie razem nawadniam w ten sam sposób, czyli zanurzam doniczki na ok.15 - 20 min. w wodzie. Co jeszcze zauważyłam - to biały nalot na wierzchu podłoża - widoczny na fot. 6 - obsypujący się po dotknięciu. Proszę o pomoc, czy to choroba czy jakaś sprawa niekorzystnych warunków.... do tej pory rosły zdrowo, kwitły wszystkie, wypuszczały listki i kolejne pędy z pąkami....(stoją na parapecie ale bez nasłonecznienia bezpośredniego).
Będę wdzięczna za pomoc;
Pozdrawiam;
Dominika

Z nami od: 26-08-2013, 19:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Choroba czy nie ??

Nieprzeczytany post Autor: Życzliwy Data » 30-08-2013, 18:10

Post zawiera wiele problemów a zdjęcia są zbyt małe .
Proponuję kolejne zamieszczenie zdjęć z opisami problemu . To ułatwi odpowiedzi.
Życzliwy

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 30-08-2013, 20:42

4tygodnie temu, to dosyć dawno ;)

Jeśli liście są sklejone i pomarszczone, nie wykształcają się prawidłowo na pewno jest jakiś szkodnik, najlepiej szukać go przy wsparciu porządnej lupki, można je nabyć na bazarku, liść proszę delikatnie rozkleić i poszukać winowajcy.

Przesuszone korzenie powietrzne na 3 zdjęciu są wynikiem zbyt niskiej wilgotności powietrza, lub przesolenia podłoża, a najpewniej jednego i drugiego. W doniczce na zdjęciu 4 korzenie są dorodne.Zdjęcie 5,7 wydaje mi się że liście są zryte przez miniarki , widoczne są korytarze w tkance liścia, zwłaszcza na zdj. 5.żeby pozbyć się tego paskudztwa należy zastosować Karate Zeon 050 CS, Fastac 100 EC, Talstar 100 EC,Vertimec 018EC, do nabycia w każdym sklepie ogrodniczym, środki są oczywiście do wyboru nie stosujemy wszystkich :? , należy ściśle stosować się do zaleceń producenta odnośnie dawkowania i powtarzania oprysku.
Zdjęcie 6 nieostre, biały osypujący się proszek może być pleśnią na podłożu, ale i wełnowcem, bez wyraźnego zdjęcia, to tylko wróżenie.

Jeśli przygoda ze storczykami ma potrwać dłużej gorąco polecam coś do poczytania. Powodzenia. ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dominika Data » 01-09-2013, 20:27

Bardzo dziękuję za pomoc, na pewno skorzystam, zwłaszcza zastosuję oprysk, myślę, że ten biały nalot to nie pleśń, wygląda mi raczej na zasolenie... spróbuję zmienić wodę do podlewania.. i zmienię też podłoże. Najbardziej zastanawia mnie to, że rośliny zaczęły chorować w tym samym czasie, a jednak objawy nie są na nich takie same....
Pozdrawiam serdecznie;
Dominika
Dominika

Z nami od: 26-08-2013, 19:03
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu