logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dziury na liściach, pomocy

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Dziury na liściach, pomocy

Nieprzeczytany post Autor: Magkol Data » 03-11-2012, 10:57

Bardzo proszę was o pomoc, chodzi o mojego storczyka a dokładnie dziury na liściach, trzy nowe liście- każde miało już te uszkodzenia od samego pojawienia się rosły z takimi dziurkami, jak by były uszkodzone mechanicznie. Myślę, że jest to nie możliwe, bo nikt się nad nim nie znęcał. Jak było widać, że będzie wychodził to miał na sobie takie suche plamy które przeradzały się w dziury :o (widać na zdjęciach). Co dziwne liście nie wyglądają za zdrowo, a kwiatek wypuścił dwie nowe łodygi :) . Patrząc na korzenie raczej nie wyglądają na chore. Bardzo proszę może ktoś z Was potrafi zdiagnozować co dolega mojemu storczykowi??
Załączniki
IMG_0.JPG
IMG_0.JPG (109.28 KiB) Przeglądane 5352 razy
IMG_1.JPG
IMG_1.JPG (93.19 KiB) Przeglądane 5352 razy
IMG_2.JPG
oto nowa łodyga, kwiatek ma na sobie osad najprawdopodobniej z wody, tak mi się wydaje. Jak to zniwelować i co robić żeby to się nie powtarzało?
IMG_2.JPG (119.55 KiB) Przeglądane 5352 razy
IMG_3.JPG
IMG_3.JPG (80.26 KiB) Przeglądane 5352 razy
IMG_4.JPG
IMG_4.JPG (96.09 KiB) Przeglądane 5352 razy
IMG_5.JPG
IMG_5.JPG (89.05 KiB) Przeglądane 5352 razy
IMG_6.JPG
IMG_6.JPG (117.48 KiB) Przeglądane 5352 razy
IMG_8.JPG
IMG_8.JPG (98.86 KiB) Przeglądane 5352 razy
Magkol

Z nami od: 02-11-2012, 17:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Dziury na liściach, pomocy

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 03-11-2012, 13:03

Nie umiem podać przyczyny takiego zjawiska ale u mnie również się pojawiło- co prawda nie w takim stopniu. Mam uszkodzone dwa liście jakby dziurkaczem i tak samo jak u Ciebie nowy listek wyrastał już dziurawy. Na pocieszenie mogę napisać, że pomimo braku reakcji z mojej strony roślina "zapomniała" o tej przypadłości i kolejne liście wyrosły już normalne.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Magkol Data » 03-11-2012, 13:22

Niestety u mnie już trzeci liść wyrasta taki podziurawiony i przypuszczam że kolejne będą takie same :x . Mimo że wcześneijsze liście czyli te które już były podczas kupowania są piękne i zdrowe :/
Magkol

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 03-11-2012, 17:35

Odbierz prywatną wiadomość i pochwal się zdobytą wiedzą
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Magkol Data » 03-11-2012, 21:34

Z wiadomości które dostałam wynika że są to ślimaki, które siedzą w stożku wzrostu i zjadają młode listki, w tym linku opisane jest jak pozbyć się tych łobuzów:/
viewtopic.php?f=17&t=533
Magkol

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnesed Data » 03-11-2012, 22:41

Magkol pisze:Z wiadomości które dostałam wynika że są to śliwami które siedzą w stożku wzrostu i zjadają młode listki, w tym linku opisane jest jak pozbyć się tych łobuzów:/
viewtopic.php?f=17&t=533

Ten link nie chce mi się otwierać. Nie miałam jeszcze takiego szkodnika, ale gdzieś kiedyś widziałam w marketach sprzedawane po przecenie storczyki z takimi uszkodzeniami liści. Dlaczego "gggoska" nie podzieli się na forum wiedzą tylko wysyła wiadomość do autorki tego wątku?
Agnesed

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Magkol Data » 03-11-2012, 23:28

Już wklejam jeszcze raz linka viewtopic.php?f=17&t=533

Pomijając przebieg informacji sama nie wiem skąd gggoska wiedziała, że dostałam wiadomość która była zupełnie od kogoś innego :)
Magkol

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Magkol Data » 04-11-2012, 10:40

Moi drodzy, dziś jest dzień podlewania mojego storczyka. W wodzie oraz na korzeniach i korze na samym wierzchu dobrze widać okropniaste robale :shock: , wiele osób po wyglądzie moich listeczków wysnuło wnioski, że to ślimak hmmm brak śluzowatych znaków na liściach pozwalał mi myśleć, że to może być coś innego. Robale są białe ewentualnie szare z nóżkami około 6 i różkami przedstawiam wam mojego robala na zdjęciach cóż to jest ktoś rozpoznaje??? :? i jak się tego pozbyć jest ich mnóstwo, skąd to się wzięło brrrrrrryyyyy :cry:
Załączniki
IMG_2.JPG
IMG_2.JPG (30.48 KiB) Przeglądane 5207 razy
Magkol

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 04-11-2012, 11:23

Przypuszczam, że skoczogonki. Chemię (po własnych doświadczeniach) bym sobie odpuścił. Kup bardzo dobrze przepuszczalne podłoże (jakieś "premium" np. z orchidsklepiku), przesadź i przez jakiś czas trochę rzadziej podlewaj (zbliża się zima, więc powinno być ok.). Podlewaj przez pełne zanużenie (skoczogonki częściowo wypłyną). W małych ilościach krzywdy storczykowi nie zrobią, są wręcz pożyteczne - zjadają między innymi niektóre pleśnie. Ich ilość świadczy o tym, że w Twoim podłożu jest coś dla nich jadalnego. Nie wiem czy mogły tak uszkodzić stożek wzrostu - korzenie owszem ale stożek wzrostu -wątpię.
Odnośniki do zdjęć wysokiej rozdzielczości:
http://img529.imageshack.us/img529/1871/skoczogon4ld4.jpg
http://img252.imageshack.us/img252/4703/skoczogonekpict0085gi.jpg
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"