logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: więcej światła

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: więcej światła

Nieprzeczytany post Autor: eva22 Data » 28-11-2012, 09:59

Witam wszystkich starszych stażem i doświadczeniem, miłośników orchidei .
Opowiem trochę o sobie, ponieważ jest to mój pierwszy wpis na tym forum.
Byłam, jestem i na zawsze zostanę zakochana w tych przepięknych kwiatach.
Kiedyś postanowiłam że nigdy nie unieszczęśliwię żadnego storczyka, biorąc go pod swój dach – przyczyny ? , to oczywiście brak warunków do ich uprawy i tak było do czerwca tego roku…..kiedy to chłopak mojej córki, w pierwsze odwiedziny wręczył mi cudo :)
Był to prześliczny phalaenopsis często nazywany na tym forum mucką lub krówką ….to nie ważne, w każdym razie te bordowe łatki na białych dużych płatkach mnie zauroczyły……chłopak został natychmiastowo przyjęty jak własny syn ;)
Strasznie się cieszyłam choć to była radość przez łzy…..ponieważ wiedziałam, że moje północne okna nie nadają się do hodowli tych kwiatków i czułam, że za kilka dni lub tygodni kwiatek odejdzie na drugą stronę :(
Jakież było moje zdziwienie kiedy mój śliczny storczyk świetnie się czuł na moim oknie, na pędzie było dużo pąków , o które drżało moje serce, że wyschną i odpadną…..ale tak się nie stało….pączki pięknie się rozchylały ciesząc mnie co chwile….mało tego, na pędzie wyrastały nowe pąki……potrafiłam siedzieć i wpatrywać się w tą roślinkę całymi godzinami.
I tak to się zaczęło….. moje postanowienie, żeby nie męczyć tych kwiatków na moich północnych oknach przepadło…..jestem zaawansowaną storczykomaniaczką , posiadam już 10 doniczek z tymi kwiatuszkami, jak to się mówi, wpadłam jak śliwka w kompot ;)
Dlatego chciałabym Was bardzo prosić o pomoc i radę, w jaki sposób bezpiecznie i prosto dostarczyć tym kwiatkom więcej światła ?…..może ktoś miał podobny problem i znalazł fajne rozwiązanie ….bardzo bym prosiła o opisanie tego sposobu……będę bardzo wdzięczna :)
eva22

Z nami od: 12-11-2012, 08:51
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: więcej światła

Nieprzeczytany post Autor: Patka Data » 29-11-2012, 09:04

Witam, ja fachowej porady Pani nie udzielę ale podzielę się ze swoimi obserwacjami. Otórz kilka storczyków mam na wschodnim oknie i rosną one tam pięknie i "szybko". A kilka innych roślin przestawiłam na południowe okno bo pomyślałam, że teraz jest tak buro i ponuro i tam im będzie trochę lepiej, tzn. dostaną więcej światła ale okazało się, że wcale tak nie jest bo ich pąki rozwijały się znacznie wolniej niż tych z pierwszego pokoju i doszłam do wniosku, że przyczyną jest właśnie dodatkowe oświetlenie- nie specjalne, tylko w pokoju ze wschodnim oknem przesiadujemy do poźnej nocy i świeci się światło, mimo, że rośliny są oddzielone firanką to widocznie im to wystarcza i w tym pokoju jest też trochę cieplej. Natomiast te storczyki z południowego okna mają światło tylko naturalne od około 7 rano do 16-ej i mam wrażenie, że pąki w ogóle nie rosną. Chyba coś w tym jest. oczywiście piszę o phalaenopsisach. Patrycja.
Patka

Z nami od: 29-09-2012, 09:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: więcej światła

Nieprzeczytany post Autor: eva22 Data » 29-11-2012, 16:21

Pięknie dziękuję za odpowiedź ....troszkę mnie Pani pocieszyła....bo nie może im być u mnie tak źle, skoro dwa moje skarby wypuściły pędy kwiatowe....jeden ma już 12 cm a drugi 1 cm .....to będą moje pierwsze własne kwitnienia i na pewno się Wam pochwalę :)
eva22

Z nami od: 12-11-2012, 08:51
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj