logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Te pąki...na dywanie:-(

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Te pąki...na dywanie:-(

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka__ Data » 22-01-2011, 00:44

Moim największym nieszczęściem często są właśnie...opadające pąki (phalaenopsis). Staram się wybierać zdrowo wyglądający kwiatuszek, mający kilka ładnych, błyszczących listków, dobrze rozwinięty ukł. korzeniowy, taki, który nie wygląda na przesuszony... pęd kwiatowy przeważnie zakończony jest nierozwiniętymi pączkami i na nie także zwracam szczególną uwagę. Spędzam przy tym tyyyyle czasu na dziale Marketu LM, że jego pracownicy chyba mnie już rozpoznają :lol: :lol: :lol:

Przynoszę moją najnowszą wspaniałość do domu... cały wieczór szukam jej najlepszego miejsca... radość trwa tydzień.
Codziennie walczę z kaloryferowym powietrzem; 1-2 razy spryskuję wszystkie storczyki wodą destylowaną :cry:
To dlaczego muszę schylać się po kolejne pąki :mrgreen: :cry: :mrgreen:

Cóż oni tam w tym LM robią tym storczykom??? :evil:
Fotografia użytkownika
Agnieszka__

Z nami od: 19-01-2011, 14:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Te pąki...na dywanie:-(

Nieprzeczytany post Autor: Efka Data » 22-01-2011, 02:15

Agnieszko,opadanie pąków i kwiatów u nowo kupionych roślin bardzo często się zdarza,a szczególnie zimą.Zmiana warunków (różnica temperatur sklep-dom),ochłodzenie w transporcie - to dla nich szok i mimo najlepszych starań nieraz nic się z tym nie da zrobić.Przeniesione z chłodu do ciepła często szybko przekwitają i zaczynają rosnąć - jeśli tak się dzieje,warto zrobić porządki z korzeniami i wymienić podłoże.Później będą się spokojnie rozrastać,a gdy zakwitną ponownie - :D to dopiero jest radość.
Efka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Małgośka Data » 22-01-2011, 14:35

Kupując storczyka każdy chce żeby miał jak najwięcej pąków bo będzie długo kwitł. Wydaje mi się że gdy ma już rozkwitnięte kwiaty to jest większe prawdopodobieństwo że ich nie zrzuci. Storczyk dąży do tego aby te kwiaty utrzymać. Oczywiście zgadzam się z przedmówczynią ,że przechodzą szok (jedne mniejszy ,drugie większy), gdy się zaaklimatyzują ,przyjdzie wiosna i będzie ok.Pozdrawiam
Małgośka
Fotografia użytkownika
Małgośka

Z nami od: 26-12-2010, 19:02
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: duszynska Data » 22-01-2011, 20:42

Mam ten sam problem, nawet w lecie jak kupowałam nowego storczyka do kolekcji, zawsze po kilku dniach pąki opadają, za to w niedługim czasie znowu kwitną, przeważnie na tym samym pędzie. biorąc to pod uwagę ostatnimi czasy kupuje storczyki z przeceny (przekwitnięte). W niedługim czasie i tak zakwitają a cena jest o wiele niższa.
duszynska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka__ Data » 22-01-2011, 23:12

Naprawdę już byłam gotowa myśleć, że może ja robię nowym storczykom czymś krzywdę, bo choć od lat je kupuję, nie wiem przecież wszystkiego :(
Widzę, że problem ten to żaden wyjątkowy przypadek i nie tylko mnie dotyczy :cry:
faktycznie, storczyki, których kwiaty były już rozwinięte, raczej ich nie gubią :D :D :D

Cóż...zdarza się czasem wpadka, mimo wieluuuu godzin oględzin egzemplarza w sklepie.
A na Allegro jeszcze się nie odważyłam zamówić żadnego. I chyba się nie odważe :?: :?: :?:
Fotografia użytkownika
Agnieszka__

Z nami od: 19-01-2011, 14:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Anabella89 Data » 23-01-2011, 08:01

Tak, przychylam sie do wypowiedzi powyżej, przy zmianie otoczenia storczyki lubią gubić pąki a nawet czasami kwiaty. Ja ostatnio zakupiłam nową roślinkę i jeden z kwiatów 24h po przywiezieniu go do domu zwiędł i lada dzień odpadnie, ale na szczęście tylko jeden:) Ja już się przyzwyczaiłam do "kaprysów" tych wyjątkowych roslin:)
Anabella89

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET