Witam,
Chciałem się was zapytać o opinię w sprawie ratowania rodzimych gatunków storczyków, mianowicie
jakie są przeciwwskazania do nasadzeń roślin z wysiewu lub hodowli in vitro ?
Michał
Jan Ciepłucha pisze:Przeciwwskazania? A jakie mogą być? Jest taka masa hybryd będących w obrocie, że nikt nie jest w stanie nad tym zapanować. Sam mam ileś tam gatunków stoplamków, kruszczyków, które swobodnie się krzyżują i rosną w ogrodzie nieraz w przedziwnych miejscach. I gdybym mieszkał w rejonie ich naturalnego występowania, to z pewnością uciekłyby z "rezerwatu" rozsiewając się po okolicy.
qrt pisze:jakie są przeciwwskazania do nasadzeń roślin z wysiewu lub hodowli in vitro ?
Jan Ciepłucha pisze:qrt pisze:jakie są przeciwwskazania do nasadzeń roślin z wysiewu lub hodowli in vitro ?
Nie bardzo chyba zrozumiałem pytanie. Odczytałem je jako pytanie, czy nagannym jest, żeby wprowadzać hybrydy na naturalne stanowiska występowania storczyków. Tu można mieć jakieś zahamowania. Ale jeżeli chodzi o wzbogacenie, czy wręcz odnawianie istniejących stanowisk, a nawet tworzenie nowych, to takie działania są ze wszech miar pozytywne.
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"