Witam, nie wiem dokładnie co dzieje się z moi storczykiem. Wydaje mi się, że przekwitł, ale nie jestem pewna, bo to mój pierwszy storczyk i nie bardzo się na tym znam. Miał dużo kwiatów, które w pewnym momencie zaczęły opadać. Po jakimś czasie zauważyłam, że usycha jego łodyga, nabiera czerwonego koloru. Zastanawiam się czy nie dawałam mu za dużo bądź za mało wody. Poniżej wstawiam zdjęcia korzeni, liści i łodygi. Uprzedzam, że kiedy robiłam zdjęcia kwiatek nie był podlewany od jakiegoś czasu, bałam się że za bardzo go nawadniałam. Jeśli po prostu przekwitł to co dalej z nim zrobić? Przyciąć? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Phalaneopsisy po kupieniu przekwitają, a potem "dochodzą" do siebie po sztucznym wymuszaniu kwitnienia. Korzenie są ok, a łodyga z tego co widzę to nie uschła do końca, poczekać a potem uciść gdyż jeszcze storczyk pobiera wodę itp z reszty łodygi Poszperać na forum o uprawie Phalaneopsisów PS. Ile miewa pani w domu tego storczyka? Scarlett
Mam go od lutego, nie było z nim żadnych problemów przez ten czas. Pytanie kiedy go przyciąć i gdzie dokładnie? Łodyga usycha coraz bardziej, nie wiem czy jeszcze czekać z nim.
Przyciąć go na wysokości trzeciego oczka? Często spotykam to określenie, że w tym miejscu powinno się to robić. Mam też pytanie co do liści. Stały się matowe, oklapnięte, na brzegach są brązowe. Czy to znaczy, że mają za mało słońca?
Jeśli pęd jest prawie w całości przeschnięty to przycinamy go na dole przy stożku wzrostu . Jeśliby był cały czas zielony to przyciąć nad 3 oczkiem. Co do liści to gdzie stoją i w jakim naświetleniu? Mogą być przepalone a to że straciły wigor - już problem z korzeniami lub zbyt suchym powietrzem. Storczyka wyjąć z doniczki dokładnie oglądnąć korzenie a uschnięte przyciąć. Końcówki przyciętych korzeni zasypać cynamonem. Znaleźć w domu coś co zrasza wodę np. po płynach (Tylko dobrze wypłukać!!) i zalać wodą. Takiego storczyka dać do miejsca gdzie jest rozproszone światło i 3 razy dziennie zraszać jego okolice by było wilgotno. PS. liście są pomarszczone? Jeśli tak to nalać do wiaderka wody zimnej i włożyć tam liście storczyka . Trzymać tak długo, jak tego liście potrzebują. Pozdrawiam Scarlett
Co do korzeni to nie zauważyłam żadnych uschniętych, ale spojrzę na niego jeszcze raz. Storczyk stoi na parapecie, okno hm, zachodnio południowe. Na oknie mam żaluzje, które do połowy opuszczam, aby nie padało na niego za dużo słońca. Liście nie są pomarszczone, tylko tak jak napisałaś brak im wigoru.
Przenieść storczyka w miejsce, (niekoniecznie parapet) gdzie będzie rozproszone światło.Liście oklapły dlatego, że jest mała wilgotność powietrza. Zraszać zimną wodą ok. 3 razy dziennie. Odległość ok 10 om od storczyka + podlać najlepiej z jakimś nawozem