logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: storczyk pod sufitem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: storczyk pod sufitem

Nieprzeczytany post Autor: klarem227 Data » 02-02-2013, 12:44

Witam wszystkich serdecznie,
Mam takie pytanie. Całkiem niedawno po przyjściu do chłopaka zobaczyłam storczyka (nie wiem jaki to rodzaj, za mało się znam) który wisi pod sufitem. Jak widać na zdjęciu jest podwieszony a jego korzenie swobodnie zwisają. "Podlewanie" odbywa się metodą spryskiwania woda destylowaną. Co Wy na to - czy takie utrzymywanie storczyka jest dla niego korzystne? Poza okresem kwitnienia storczyk przebywa w szklarni, gdzie też jest podwieszony w ten sam sposób. Wiem, że zdjęcie może nie jest idealne - obiecuję że się poprawię pod względem jakości :)
Pozdrawiam!
Załączniki
IMG_9825.jpg
Fotografia użytkownika
klarem227

Z nami od: 24-01-2013, 14:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: storczyk pod sufitem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 02-02-2013, 16:25

Storczyk należy do rodzaju Vanda (właściwie to jest ich tam kilka). Konkretny okaz.
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 02-02-2013, 18:48

W podobnej sytuacji uprawiałam Phragmipedium hybr. Też narożne okna i fajnie to wyglądało. Rozrosło się do rozmiarów szuwarów bo miało ciepło i ruch powietrza ale nie kwitło bo miało zbyt mało słońca. Phalaenopsis też tam nie chciało kwitnąć. Teraz czekam aż mi podrośnie Paphiopedilum parishii i może jemu wystarczy tam światła. Obniżenie rośliny powoduje że jest potrącana, a wysoko jest mało światła. Może Vandzie wystarczy. Ile czasu ona tam wisi? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 03-02-2013, 07:52

Tak jak napisał Karol to jakaś całkiem wyrośnięta i zadbana vandowata. Tak się je uprawia- bez podłoża i z wiszącymi korzeniami. Ja swoje namaczam a nie pryskam ale skoro roślina zakwitła i przyrasta to znaczy, że pielęgnacja jest właściwa.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 03-02-2013, 11:45

Piękna Vanda. Aż żal patrzeć, jak jest maltretowana! Przecież wystarczy odrobina wyobraźni, żeby zdać sobie sprawę, że w takich warunkach, to najkrótsza droga na tamten świat! Owszem, w okresie kwitnienia, kiedy nie przyrasta, jest w stanie znieść taka katorgę. Ale przecież Vandy mają największe wymagania świetlne!!! Najlepsze warunki w naszej strefie, to pełnia słońca!!!
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: klarem227 Data » 03-02-2013, 20:27

Marto, nie wiem jak długo to było, ale w momencie kiedy zaczęła iść na pąki ze szklarni przeniesiono ją do domu, tam rozkwitła i po przekwitnięciu wróciła do szklarni. W tym przypadku, jakbym powiedziała że należy ją obniżyć by miała więcej światła, nie ma obawy o to że roślina będzie potrącana, to mało uczęszczane miejsce w domu więc on sobie spokojnie tam wisi. Co do pełni słońca,o której wspomniał Pan Jan, wisząc pod sufitem lub nawet kiedy będzie obniżona ma na to m ale szanse, słońce dosięga tylko roślin na bocznym oknie przy samym parkiecie.
Fotografia użytkownika
klarem227

Z nami od: 24-01-2013, 14:43
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych