logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dziwne pająki na liściach

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Dziwne pająki na liściach

Nieprzeczytany post Autor: mlogda Data » 03-02-2013, 18:35

Witajcie!

2 tygodnie temu dostałam storczyka. Dziś wsadziłam go do "kąpieli" i siedział sobie 15 minut. Po tym czasie wyjęłam go i postawiłam na kratce, żeby obciekł. Chciałam wytrzeć mu listki, gdy nagle zahaczyłam ściereczką o listek i kwiatek mi się przewrócił. Złapałam go w locie i postawiłam na pralkę. Wtedy zauważyłam, że zaczynają się tam ruszać milimetrowe robaczki. Nie wiedziałabym co to takiego, gdyby nie zaczęły wspinać się po pajęczynie. Jestem więc w 100% pewna, że to pajączki. Panikara ze mnie, więc pierwsze co zrobiłam to odskoczyłam :D Przyglądałam się z "daleka" i widziałam, że były przynajmniej 3. Nie udało mi się zrobić im zdjęć, bo mi aparat szwankuje i nie mogłam zrobić fotki dla tak małego stworzenia. W każdym razie oblałam liście storczyka wodą (z wierzchu i od spodu, bo te pajączki chodziły wszędzie, ale może z szoku :D) z prysznica. To nie trwało dłużej niż 1 minuta. Włożyłam storczyka do osłonki i zauważyłam, że jeden pajączek chodzi sobie po wannie. Zrobiłam mu zdjęcie, żeby chociaż zobaczyć to coś z bliska. Nie wygląda to ładnie :D Na zdjęciu jest duży, a w rzeczywistości ma może 1-2 mm. Szukałam w necie odpowiedzi, ale nie znalazłam, dlatego chcę Was zapytać, czy wiecie coś na temat mieszkańca mojego kwiatuszka? Jeśli wiecie co to za twór, to proszę powiedzcie mi co zrobić, żeby nie było ich więcej!
Dodam, że pierwszy raz je widziałam, wcześniej nie zauważyłam tych pajączków, choć codziennie przyglądam się storczykowi. Poza tym po podlaniu prysznicem z wierzchu liści, nie zauważyłam pajęczynek (może zbyt mocny strumień wody, choć ustawiłam na niski, ale to w końcu prysznic, nie spryskiwacz ;)).
Pozdrawiam,
Gosia - mlogda
Załączniki
robal.jpg
Twór okropny :)
mlogda

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Dziwne pająki na liściach

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 03-02-2013, 18:53

Okropny??? :o Milusi pajączek! Taki biedny. Umiera ze strachu. Daj mu spokój. To Twój przyjaciel. Jak pozjada wszystkie robale, to sam powędruje gdzie pieprz rośnie.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mlogda Data » 03-02-2013, 19:01

Jan Ciepłucha - jejku jak przeczytałam, że sobie "powędruje", to aż mi się słabo zrobiło :) Mam rozumieć, że nie jest to ten przędziorek? Najczęściej na niego trafiałam podczas wertowania wujka Google :)
mlogda

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 03-02-2013, 19:12

Przędziorek??? A skądże. Toż to musiałby być mutant, typu Godzilla w zestawieniu z przędziorkiem!
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 03-02-2013, 19:29

Tego pajączka trzeba pocałować w rękę bo napewno wyjada te obrzydłe przędziorasy. Dobrze że przezimował w dobrej kondycji. Swoich nie widziałam. :cry: Zraszając roślinę w wannie tuszem można przypadkowo go wypłukać. Nota bene przędziorasy przyspieszyły wzrost. Wczoraj przemywałam liście Peristeria elata wacikiem, który robił się aż pomarańczowy od zmytych larw!! :evil: :x Trochę zbyt póżno do tego przystąpiłam. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 03-02-2013, 19:38

A jak podtuczy się na przedziorasach, to dojdzie do wniosku, że trzeba zacząć polować na coś większego. A potem z domu znika kot albo papuga. Ja bym się zastanowił...

:twisted:
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mlogda Data » 03-02-2013, 19:47

Ale ten pająk tylko na zdjęciu taki duży wygląda. Na roślince był maleńki. Miał może 1-2 mm. Jak patrzyłam na niego, to często znikał mi z oczu, był taki malutki. Ich było więcej, na pewno 3, a więc to chyba nie zwykłe pająki? Ten na zdjęciu jak się przyjrzeć, to rzeczywiście można byłoby porównać do tego, co to czasem sobie śmiga po ścianie, ale on na prawdę był maleńki :/ Kurcze, a może on był w ziemi i się wypłukał (jakoś), a te co widziałam na liściach to wcale nie ten na zdjęciu? :/ Ja już sama nie wiem :)
W każdym razie liście są całe. Nie ma żadnych zmian, a powinny się pojawić przy jakiś gryzoniach .....
mlogda

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mlogda Data » 03-02-2013, 19:51

titus1 pisze:A jak podtuczy się na przedziorasach, to dojdzie do wniosku, że trzeba zacząć polować na coś większego. A potem z domu znika kot albo papuga. Ja bym się zastanowił...

:twisted:

Na szczęście mam tylko rybkę, a te pająki nie pływają, więc mi jej nie wciągnie :) Chyba, że mnie z łóżka w nocy wyciągnie :D
mlogda

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 04-02-2013, 13:42

:lol: Mam takie pajączki i psów napewno nie zjadają. :D Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 04-02-2013, 18:52

mlogda pisze: Chyba, że mnie z łóżka w nocy wyciągnie :D

Onegdaj, jedna z uczestniczek tego forum, w podobnej sytuacji pisała, że "lubi wiedzieć z kim dzieli łoże".
Ale to wszystko zależy od upodobań. Czasem randka w ciemno może być ekscytująca. ;) :oops:
Ale tutaj mam poważne wątpliwości, czy taki jegomość, może dostarczyć niezapomnianych wrażeń. :roll:
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Duży pająk Data » 04-02-2013, 19:07

Wrażenia zostają na długo jak ugryzę w nos.
Duży pająk

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KGB Data » 04-02-2013, 19:25

Pająk, nie bądź taki chojrak, bo możemy Cię zlokalizować i potraktować jakimś zoocydem. :lol:
KGB

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET