logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: prośba o pomoc:)

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: prośba o pomoc:)

Nieprzeczytany post Autor: 88asia Data » 04-03-2013, 13:27

Witam, jestem tutaj nowa:) nie wiem czy dobrze umieszczam mój post, jesli nie to prosze o przeniesienie i wyrozumialosc;) storczykami interesowalam sie juz od bardzo dawna, jednak ich uprawy podjelam sie dopiero ok pol roku temu. Obecnie posiadam dopiero 4 okazy. Ale sa to moje oczka w glowie.:) chcialam prosic o pomoc - nie wiem czy moge przyciac mojego storczyka - z racji ze posiada łodyżke, która sie rozdziela na dwie. Na jednej sa kwiaty a na drugiej nie ma, jednakże zaczela zolknąc. Boje sie, ze jak ją obetne to storczyk "zbuntuje sie" i nie rozwinie kwiatkow z pączków, badz te które ma zrzuci. A jak nie obetne to moze znow zwiadnąć zarówno pierwsza i druga lodyżka (ta z kwiatkami). Prosze o pomoc , nie wiem co zrobic. W zalaczniku przesyłam zdjęcia mojego "oczka w głowie" :) Pozdrawiam i licze na Wasza pomoc:)
Załączniki
040320131887.jpg
Fotografia użytkownika
88asia

Z nami od: 04-03-2013, 13:04
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: prośba o pomoc:)

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 04-03-2013, 14:04

Nic nie obcinać. Obcina się tylko zdrewniałą łodygę z której soki zostały ściągnięte. W przypadku obcięcia zielonej, roślina musi się wysilić aby od początku wytworzyć następną. Teraz ma gotową i z niej urosną rozgałęzienia na których zostaną wytworzone kwiaty. Proszę nie przecierać łodyg, lub robić to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić śpiących oczek. Jeśli roślina jest słaba to tylko ściągnie sobie soki ale to jest jej własność i nic się nie obcina i nie podkrada :lol: . Proszę przez lupkę przejrzeć liście czy nic po nich nie spaceruje i czytać, czytać, czytać. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: 88asia Data » 04-03-2013, 14:47

dziękuję bardzo za pomoc Marto:) czekam wiec i nic nie robie, tylko bede dogladac mojego storczyczka i pielegnowac, ale nic nie obcinam:) czytam sporo, ale jak widac to wciaz za malo;) Pozdrawiam ciepło:)
Fotografia użytkownika
88asia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 04-03-2013, 14:48

Dokładnie, nic nie obcinać, przycinać, wycinać.
Roślina sama zdecyduje co zrobić... czy zasuszyć pęd, czy zrzucić pąki, czy zaskoczyć czymś innym. ;-)
Pozdrawiam, r.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: 88asia Data » 04-03-2013, 22:14

dziekuje za pomoc:) mam nadzieję ze już niedlugo bede mogla podzielić sie z Wami moimi okazami podczas pełnego kwitnienia:) bo jak na razie to moje storczyki sie rozkręcaja po zimie;)
Fotografia użytkownika
88asia

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych