logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: plamki na kwiatach

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: plamki na kwiatach

Nieprzeczytany post Autor: marta1 Data » 02-05-2013, 16:56

Witam

Zaczynam raczkować jeśli chodzi o hodowlę storczyków, niestety mam już na koncie jedną ofiarę którą przelałam ale reanimuje ją i na razie widzę że mimo iż kwiat stracił całkowicie zielone liście to odbił się i zaczyna puszczać pąki więc chyba wszystko jest na dobrej drodze. Ale czy jest szansa że puści też nowe liście bo na razie to wygląda strasznie "łyso" bez listków :( .
Natomiast drugi kwiatuszek zaczyna mi coś marnieć tzn. na różowych kwiatach z tyłu pojawiają się żółte plamki, które przekształcają się w brązowe. Można je ściągnąć palcem i wyglądają tak jakby coś się zadomowiło w ich otoczce. Co to jest i jak się tego pozbyć ? Ponadto zauważyłam że liście górne są w miarę twarde ale już te niżej są giętkie i na jednym z liści pojawiła się jakaś klejąca substancja.
Kupiłam jakiś specyfik o nazwie BIOPON ale nie wiem czy to pomoże. Natomiast raz w tygodniu zamaczam doniczkę (dno ok 1 cm) na 15 min z wodą i na tym kończy się moje podlewanie. Może coś nie tak robię??
marta1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: plamki na kwiatach

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 02-05-2013, 17:33

Hmmm, wygląd to na inwazję tarcznika. Młode owady są żółtawe, starzejąc się zmieniają kolor na brązowy. Dziwi mnie tylko dlaczego są tylko na kwiatach. Lepka substancja na liściach to ich odchody. Proszę poszukać szkodników na spodniej stronie liści.
Ja staram się usuwać je mechanicznie, przy pomocy roztworu z detergentem. Dodatkowo opryskuję roślinę preparatem na owady ssące, aby zabić larwy, które jeszcze nie wytworzyły grubego pancerza. Oczywiście roślinę z tarcznikami izolujemy bezwzględnie od wszystkich innych roślin.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 03-05-2013, 09:07

dziękuję za informację. Na liściach czysto poza jednym gdzie była jakaś kropka czarna na przestrzał. No nic jutro ide po jakiś detergent. Może masz coś godnego polecenia?
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 03-05-2013, 17:57

Tak... płyn do mycia naczyń....
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 04-05-2013, 20:29

tzn woda plus trochę płynu i przecierasz liście i kwiaty?
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 05-05-2013, 13:23

Przecieramy liście. Kwiaty są zbyt delikatne i po kontakcie ze ściereczką/ gąbka zniszczą się.
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: marta1 Data » 05-05-2013, 18:03

ok dziękuję za poradę:) miłej niedzieli :)
marta1

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET