Często nie mamy już miejsca na postawienie orchidarium. Taniej można sprawę oświetlenia urządzić w sposób niżej pokazany. Namówiła mnie na to nasza koleżanka o niku Stefania. Dziękuję. Nie ukrywam że jestem z siebie b. dumna bo sama wykonałam te konstrukcje i wymyśliłam. Najważniejszym jednak jest dużo szybszy wzrost roślin. Dendrobium speciosum zaczęło tworzyć łodygi kwiatowe z nowych psb - wreszcie zobaczę kwiaty. Brassavola digbyana tworzy dużo korzeni, co prawda jest przesadzona. Spiochy szaleją, a Cycnoches chlorochillum pachnie na cały pokój aż do przedpokoju. Warto było i polecam tę konstrukcję początkującym. Marta
Załączniki
Wygodny wyłącznik ale stale włączony
Wyłącznik czasowy. Godziny włączania i wyłączania można oczywiście zmieniać.
Lampy same się włączają. W zimie będą dłużej świecić.
Próba z zwykłymi żarówkami.
Już wszystko działa. Pobór pojedynczej żarówki 26 watt. To jest północne okno. Od kiedy urosły lipy dociera do niego mniej światła.
Te klosze to miski mojego psa ze stali niby nierdzewnej. O ile dobrze pamiętam hinduskie, kupione za grosze w sklepie gospodarstwa domowego. Dziurki odwierciłam wiertłem do metalu, a potem wygładziłam je okrągłym pilnikiem żeby nie skaleczyły izolacji kabla. Zarówki to Aquatic Nature 26 wat Red-White 7100-6500K, energy saving lamp w klasie A. Kupiłam je na Allegro. Naprawdę storczyki lepiej rosną przy nich. Marta
Wtrącę się psując nastrój. Ten miskowy odbłyśnik nie obejmuje źródła światła (żarówki), w związku z czym światło się rozprasza i promienie świetlne nie są kierowane na roślinę, przez co zmniejsza się efektywność tego rozwiązania - mniej luksów przy takich samych kosztach. Proponowałbym podobnie tanie rozwiązanie ( trzecia fotka) - plastikowe doniczki w jakich kupujemy surfinie (dostępne w kwiaciarniach, marketach), w dnie centralnie wywiercamy otworek , wnętrze wyklejamy folią, taką do pieczenia mięsiwa i dalej to już tak jak to zrobiłaś. Koncentracja padania promieni świetlnych zdecydowanie zwiększa ilość luksów kierowanych na kwiatki.
Myślałam tak, ale zrezygnowałam aby oprawki żarówek nie przegrzewały się. Jedna kosztowała ~80zł, o ile dobrze pamiętam. Chciałam aby były blisko brzegu takiej ,,czaszy,,. Najbardziej interesował mnie kąt padania światła, bo taki sam jest kąt odbicia . Fakt że część promieni tracę bo padają na firankę. Trudno. Miski mojego Baciarka dobrze odbijają światło co wypróbowałam na zwykłej lampce. Jak mi coś wpadnie do głowy to może coś ulepszę. Dziękuję za sugestie. Marta