logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Storczyki do suchych pomieszczeń

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Storczyki do suchych pomieszczeń

Nieprzeczytany post Autor: marta.uscienska@gmail.com Data » 02-03-2011, 17:52

Z książki pt: ,,The new encyclopedia of orchids,, napisanej przez Isobyl la Croix wypisałam storczyki które można uprawiać przy obniżonej wilgotności powietrza. Nieliczne zmiany wprowadziłam na podstawie własnych doświadczeń z uprawy parapetowej.

!- szczególnie nadające się do suchych pomieszczeń
*-storczyki o silniej pachnących kwiatach

Aerides odoratum, vandarum
Aerangis kotschyana, thomsonii, verdickii*
Angraecum eburneum, sesquipedale ,
Anselia africana
Bletia
Bletilla
Bonatea speciosa ! , steudneri !
Brachycorythis
Brassavola cucullata, nodosa*, tuberculata*
Brassia cochleata, maculate
Calanthe
Calochilus
Catasetum cernuum, expansum, fimbriatum, macrocarpum, intergerinum, pileatum*,
Cattleya aclandiae, amethystoglossa, guttata, bicolor, labiata, loddigesii, lueddemanniana, maxima, mossiae, percivaliana, trianae, schroderae*, walkeriana, warczewiczi
Clowesia dodsoniana, rosea, russeliana
Cryptostylis
Cyanicula
Cyclopogon
Cyrtopodium
Dendrobium adunctum, anosmum, aphyllum, bellatulum, brymerianum, cariniferum, chryzotoxum, compactum, crepidatum, cruenthum, crystallinum, cyanocentrum, densiflorum, formosum, gracilicaule, griffitianum, harveanum, heterocarpum, jonesii ! , thyrsiflorum, devonianum, findlayanum, kingianum, lindleyii=aggregatum, jenkinsii, linguiforme !, loddigesii, longicornu, moniliforme, moschatum, nobile, nugenti, parischi, primulinum, polyanthum, senile, tetragonum, transparens, trigoponus, unicum, violaceum
Disa crassiformis
Disperis
Drakaea
Dendrochilum arachnites, cobbianum, filiforme, glumaceum, wenzelii
Disperis
Drakaea
Encyclia adenocaula, ambigua !, guatemalensis,, hanburyi!, microbulbon,
selligera,
Epidendrum diforme, ibaguense, magnoliae, marmoratum, purum, stamfordianum (od lasów deszczowych do suchych)
Epipactis
Esmeralda
Eulophia andamanensis, cucullata, graminea, guineensis, petersii!, speciosa,
spectabilis, streptopetala
Geodorum
Gongora galeata
Guarianthe auriantiaca, skinneri, patini
Gymnadenia
Habenaria carnea, procera,
Himantoglossum caprinum, comperianum!, hircinum, robertianum
Holcoglossum
Ida (~Lycaste) fimbriata, fragrans, locusta
Laelia anceps, autumnalis, rosea, splendida, rubescens (od suchych do mokrych
lasów), speciosa!, superbiens, undulata
Ludisia
Luisia brachystachys
Lycaste cochleata, consobrina, crinita, cruenta, deppei, lasioglossa,
macrophylla, dowiana
Lycomormium fiskei
Lyperanyhus serratus, suaveolens
Malaxis
Maxilaria arachnites, arbuscula, coccinea, cogniauxiana, plebeja, discolor,
elegantula, grandiflora, kautski, picta, parahybunensis, porphyrostele, reichenheimiana, rufescens*, sophronitis, triloris
Micropera
Microtis
Miltonioides
Mormodes buccinator, ignea
Myrmecophila tibicinis (od suchych do mokrych lasów)
Neogardneria murrayana!
Neogyna gardneriana
Oberonia iridifolia!
Odontoglossum blandum, cirrhosum, crispum, nobile, crocidipterum, harryanum, lindleyanum, schillerianum, spectatissimum,
Oncidium barbatum, fimbriatum, baueri, bifolium, blanchetii, crispum, forbesii, hastatum, hastilabium, leucochilum, longipes, marshallianum, raniferum, sarcodes, tigratum, tigrinum
Orchis
Otostylis brachystalix
Panisea
Paphiopedilum większość
Papilionanthe -,,-
Paraphalaenopsis labukensis, laycockii
Pecteilis hawkesiana, susanne
Phaius flavus, tankervillaaeae
Phalaenopsis amabilis, aphrodite, equestris,fasciata, giganthea, lobbiii, mariae, pulcherrima, schilleriana, stuartiana, violace
Pholidota articulata, chinensis, imbricata
Phragmipedium caudatum
Plantathera bifplia, chlorantha, ciliaris, grandiflora, japonica
Pleione
Polystachya bella, concreta, cultriformis, lawrenceana, longiscapa, odorata, ottoniana, pubescens, zambesiaca
Pomatocalpa bicolor, spicatum
Promenea stapelioides, xanthina
Prosthechea (Encyclia) boothiana!, citrina*, mariae!, radiata
Pseudolaelia velozicola
Psychillis wszystkie
Renanthera bella, citrina, coccinea, imschootiana, matutina, monachica, storei
Rhyncholaelia digbyana!*
Rhynchostylis coelestis, giganthea, retusa
Rossioglossum hagsaterianum
Scaphosepalum antenniferum, breve, grande, microdactylum, swertiifolium, verrucosum
Sedirea japonica, subparishii
Seidenfadenia mitrata
Serapias
Smitinandia micrantha
Sobralia candida, decora, dichotoma, macrantha,
Sophronitis bradei, briegeri, cinnabarina, crispa, crispata, fidelensis, jongheana, milleri, perrini, pumila, purpurata, sincorana!, xanthina
Spathoglottis wszystkie
Spiranthes odorata, spiralis
Stanhopea grandiflora, jenischiana, nigroviolacea, oculata, tigrina
Staurochilus wszystkie
Stenoglottis -,,-
Thelymitra arenaria, aristata, ixionides, pauciflora
Thunia alba,
Tolumnia calochilla!, pulchella, triquetra, variegata!,
Trichocentrum cebolleta
Trichoceros muralis!
Tuberolabium quisumbingii, rhopalorrhachis
Vanda alpina, coerulea, coerulescens, cristata, denisoniana, tesselata, tricolor
Vandopsis gigantea, undulata
Vanilia aphylla,
Warrea warreana
Zelencoa onusta!
Zygopetalum crinitum, maculatum, maxillare
Zygosepalum labiosum,
marta.uscienska@gmail.com

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Storczyki do suchych pomieszczeń

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 02-03-2011, 18:07

Marto,piszesz - "Storczyki lepiej znoszące niską wilgotność powietrza", proszę, określ bliżej o ile niższej a najlepiej jakiej - jaki przedział wilgotności i jaka temperatura /bo są to wartości ściśle od siebie zależne/ może być stosowany przy, przyznam nie małej, gromadce gatunków. :?:
Ale pod linkiem , http://translate.google.pl/translate?hl ... rmd%3Divns , opisują iż roślinka ta wymaga "Gatunek ten ma najlepiej zamontować w warunkach wysokiej wilgotności, cień umiarkowany, ciepły Dłuższe upalne i suche zimowego spoczynku z Zwiększenie światło do wniesienia na kwitnienie."
Moje Aerangis 'mam ich trzy /przebywają w lekkim zacienieniu temperatura około - D/N 22-24 / 17-18 st.C. przy wilgotności 50-60/55-70%. Na razie rosną bo to małe roślinki.Przez pół roku urosły o połowę. Marto zasiałaś we mnie niepokój. :?
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: marta.uscienska@gmail.com Data » 02-03-2011, 19:13

Wiedziałam że będzie to ,,kij w mrowisko,,. Książka nie podaje wilgotności w procentach, ani temperatury. Nie mniej jednak jeśli w jest napisane że np. jakaś roślina pochodzi z ,,raczej suchych stanowisk,, (wymarzona Rhyncholaelia digbyana), a inna z ,,obszarów bagiennych,, czy ,,lasów deszczowych,, to wiadoma sprawa (o coryanthes nie wspominając).
Uważam że wilgotność 50-70% jest wystarczająca dla Aerangisów. Powracając do listy to lepsza taka, niż żadna. Nie jestem zachowawcza. Biorę ją na wystawy aby nie kupić rośliny nieodpowiedniej dla moich warunków, czy o słabiutkim zapachu.
Są też nieliczne odstępstwa od wiadomości zawartych w tej książce, bo np przy Gongora galeata jest napisane że pochodzi z lasów deszczowych, a mój egzemplarz dobrze rośnie w moim suchym mieszkaniu. Za to z przędziorkami będę walczyć chyba do końca moich dni. Ot, takie pożyteczne zajęcie na wieczory z TV :lol: . Wydaje mi się że jest istotnym jak długo rozpatrywana roślina rośnie w naszej strefie klimatycznej. Wydaje mi się że one się przystosowują w pewnym stopniu w skali wielu lat. Marta
marta.uscienska@gmail.com

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 02-03-2011, 19:14

Przejrzałem pobieżnie. Jeżeli dendrobium senile można uprawiać w niskiej wilgotności, co sugeruje możliwość uprawy na parapecie, to albo ja się wcale na storczykach nie znam, albo komuś pomyliłosie. Bywa na kiermaszach około wystawowych. To chłodolub, według obiegowych opinii bardzo trudny w uprawie. Takich przypadków pewnie jest więcej. Ale jako lektura- bardzo ciekawe zestawienie.
Wielkie dzięki Pani Marto.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 16-10-2013, 17:55

Lista ciekawa, ale życzę powodzenia w uprawie Pleione przy małej wilgotności otoczenia ...
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 16-10-2013, 18:47

Uprawiałam Pleione formosana i kwitła tak regularnie że się nią znudziłam i podarowałam, a mam ogrzewanie CO z sieci miejskiej. Napewno trzeba tę listę zaktualizować i wkrótce zrobię to. Będę więc miała prośbę do moderatora bo wyślę nową. Np. trzeba dodać Catasetum maculatum, Cymbidium canaliculatum, C.floribundum, C.tigrinum, a wyrzucić Aerides odoratum bo zimę ledwo przeżywało. Podarowałam i odżyło w szklarni cudzej. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 16-10-2013, 20:30

To gratuluję umiejętności! Ja jakoś nie odnotowuję sukcesu przy uprawie Pleione w mieszkaniu: bulwy przyrastają tylko 1:1 i z każdym rokiem coraz mniejsze; kwitnienie 'z rozpędu' tylko przez 2 sezony; liście długie, cienkie i łamliwe. A o przędziorkach nie wspomnę.
Dopiero wywożenie roślin na działkę na okres lata poprawiło sytuację, ale tam wilgotność bywała nawet 90%.

A zimą także trzymała Pani swoją Pleione formosana w mieszkaniu na parapecie?
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 16-10-2013, 21:06

Cały czas wisiała na ościeżu okna stale uchylonego/otwartego w kuchni. Gotuję często, więc wilgotność czasem sięgała 80%. Najczęściej wynosi 50-70%. Teraz wiszą tam cenniejsze chłodoluby. W pokojach mam b. niską wilgotność: 30% w czasie suchych wschodnich mrozów, do 40% przez resztę zimy. Przędziorki zmywam wacikiem każdorazowo płukanym w letniej, bieżącej wodzie. Cała kuchnia jest wtedy zachlapana ale nie ma u mnie innej rady. Przędziorki napewno bardziej zaszkodziły tej pleione niż niewystarczająca wilgotność powietrza. Co do doboru roślin, to zauważyłam że jeśli jakaś roślina ma w środowisku naturalnym obniżoną wilgotność od jesieni do wiosny, to b. dobrze adaptuje się w uprawie parapetowej. Po prostu nie kapuje się że wilgotność spada dużo poniżej podawanej w arkuszach uprawy. :lol: No i całe szczęście bo żadnego ze śpiochów nie można by uprawiać na parapecie, a rosną całkiem dobrze. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu