logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Proszę o pomoc :)

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Proszę o pomoc :)

Nieprzeczytany post Autor: martahoop Data » 23-06-2013, 18:53

Witam serdecznie wszystkich!

Około 5 miesięcy temu dostałam w prezencie białego, jednopędowego falka. Kwitł przez ten cały czas. Tydzień temu zrzucił kwiaty. Obcięłam przekwitły kwiatostan. Jest to mój pierwszy kwiat tego gatunku, dlatego staram się szukać informacji na temat domowej uprawy tego gatunku. Przeczytałam, że po etapie kwitnienia należy zaprzestać podlewania. Zauważyłam natomiast, że mój storczyk wypuszcza kolejny pęd, a korzenie i liście wciąż bardzo szybko rosną. Zastanawiam się czy rzeczywiście powinnam zaprzestać podlewania go? Czy nie będzie miało to negatywnego wpływu na wzrost nowego pędu kwiatowego? Dodam, że na liściach mojego "pupilka" od dłuższego czasu znajdują się klejące krople. Według tego, co przeczytałam jest to cukier, który wydala roślina. Oznacza to, że kwiat jest utrzymywany w doskonałej kondycji. Ta informacja bardzo mnie ucieszyła, ponieważ bardzo się staram, aby mój maluszek rósł zdrowo, obserwuję go każdego dnia :) Dlatego też obawiam się w chwili obecnej przesuszać go, aby mu nie zaszkodzić. Zadaję tez sobie pytanie czy, aby mój kwiatuszek nie "przeskoczył" okresu spoczynku? Ponieważ jak widać nie chce odpoczywać - wytwarza kolejne liście, korzenie oraz długo wyczekiwany przeze mnie pęd kwiatowy! :)
PS: Dodaję aktualne zdjęcie mojego maluszka.

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam, Marta :)
Załączniki
IMAG0009.jpg
IMAG0008.jpg
Fotografia użytkownika
martahoop

Z nami od: 23-06-2013, 18:23
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Proszę o pomoc :)

Nieprzeczytany post Autor: Robert Data » 23-06-2013, 19:06

Nie wiem gdzie Pani wyczytała o przesuszaniu Phalaenopsis, ale mniemam, że reszta wiadomości tam zamieszczonych może być równie błędna. Owszem, można zmniejszyć ilość wody (w zimie, przy krótkim dniu), ale nie można zaprzestać podlewania. Phalaenopsis (nie żaden falek!) nie przechodzi okresu skoczynku.
Liście proszę przemywać ciepłą wodą z minimalnym dodatkiem detergentu... uniknie się rozwojowi grzybów sadzakowych. Roślina wygląda na zdrową. Proszę się pochwalić jak zakwitnie.
Pozdrawiam, r.
Do poczytania bardzo dobre opracowania http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=3 oraz http://orchidarium.pl/rodzaje/index.html
.
Trochę moich zdjęć...
Fotografia użytkownika
Robert

Z nami od: 07-01-2011, 20:03
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Delois Data » 24-06-2013, 09:04

Dokładnie:) Też zastanawiam się kto wymyślił żeby storczyka nie podlewać jak już przekwitnie. Może chodziło żeby nie podlewać z nawozem? Przekwitniętego kwiatostanu też nie ma potrzeby obcinać chyba że uschnie sam z siebie ponieważ dość czesto zdarza się, że z oczek takiego kwiatostanu wypuści nowe pączki.
Na moich phalepsisach również są takie kropelki, ale ja ich nie ruszam, robię tylko od czasu do czasu kontrolę czy coś nie wlazło.
Pozdrawiam
Aleksandra
Delois

Z nami od: 06-05-2012, 15:46
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: martahoop Data » 24-06-2013, 11:44

Dziękuję!

Jestem "nowa" jeśli chodzi o uprawę storczyków, dlatego szukam informacji na ich temat wszędzie. Spotkałam się z podzielonymi opiniami dotyczącymi zaprzestania podlewania po kwitnieniu, dlatego właśnie postanowiłam poradzić się w tym temacie tu, na forum właśnie.
Jeśli chodzi o obciętą łodygę to tu również jest wiele opinii.. Obcięłam tę część, na której były kwiaty, natomiast pozostały pęd z "oczkami" zostawiłam.
Odnośnie nazewnictwa, oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że kwiat ten to Phalaenopsis, jednak dla mnie, jako laika w tym temacie, "falek" to takie nieszkodliwe potoczne zdrobnienie. Rozumiem, że dla osób uprawiających tę roślinę może być to dość uwłaczające.

Ps: Z chęcią podzielę się zdjęciami kiedy mój storczyk znów zakwitnie.
Pozdrawiam!
Fotografia użytkownika
martahoop

Z nami od: 23-06-2013, 18:23
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 24-06-2013, 17:35

Opinii jest tyle, ilu ludzi. Dlatego liczą się fakty, a nie opinie. Zaprzestanie podlewania Phalaenopsis to niechybna śmierć dla rośliny lub przynajmniej uszczerbek na ogólnej kondycji, o ile ktoś w porę się spostrzeże, że nie tędy droga.
Co do nomenklatury-jeśli już decydujemy się do zabrania głosu na forum, należy używać poprawnego, ogólnie przyjętego nazewnictwa. Zdrobnień można używać u siebie w domu.

Pozdrawiam,

Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych