logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: co to może być?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: co to może być?

Nieprzeczytany post Autor: kasiaczek00017 Data » 30-07-2013, 16:46

Witam, kupiłam tego storczyka w ubiegłym miesiącu w pełni kwitnienia, ale był przelany bo korzenie nie wyglądały dobrze. Jednak zastanawia mnie sposób w jaki rozwija się nowy liść, na pędzie kwiatowym ma taką strukturę, wyczuwalną także w dotyku. Proszę o poradę co to może być, posiadam 5 falków i żaden nigdy nie miał czegoś takiego . Nie znam się za bardzo i nie wiem czy powinnam się tym martwic.
Załączniki
30072013283.JPG
tak to wygląda
kasiaczek00017

Z nami od: 30-07-2013, 16:28
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: co to może być?

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 30-07-2013, 17:13

1. Tak, powinnaś się martwić - roślina jest odwodniona. Należy wyjąć ją z doniczki i zrobić remanent w korzeniach. Wyciąć zgniłe i wysuszone. Korzenie na powierzchni mogą jeszcze popracować. W temacie reanimacji phalaenopsis (GRRRRR nie falek!!!) znajdziesz dużo tematów w tym dziale, skorzystaj z wyszukiwarki.
2. Taka forma rośliny to efekt stosowania dużej ilości hormonów, ot zmutował. Taka forma najczęściej wypuszcza młodą roślinę a sama z czasem zamiera.
3. Miej litość dla oglądających i wstawiaj zdjęcia poprawnie, żeby ludzie nie musieli obracać monitorów.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: co to może być?

Nieprzeczytany post Autor: kasiaczek00017 Data » 30-07-2013, 18:43

Dziękuję, obiecuje się poprawić i proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy post. Dziękuję za pomoc.
kasiaczek00017

Z nami od: 30-07-2013, 16:28
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj