logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: co z moim storczykiem?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: co z moim storczykiem?

Nieprzeczytany post Autor: kropka-amator Data » 26-11-2013, 15:40

Posiadaczką storczyka jestem od kwietnia br. Po przyniesieniu ze sklepu był piękny - dwupędowy o niebieskich kwiatach (Phalaenopsis), jedynie mój niepokój wzbudzały przesuszone pędy napowietrzne. Z czasem niestety kwiaty opadły, łodygi uschły. Niedawno storczyk wypuścił nowe liście - wszystkie liście są wciąż piękne, zielone, twarde. Korzenie napowietrzne są bardzo suche (co kilkanaście dni - kiedy korzenie w doniczce robią się srebrzyste - robię storczykowi ok. 20-minutowe kąpiele). Niestety od kilku miesięcy storczyk nie kwietnie - poza nowymi liśćmi. Pojawiły się też nowe korzenie, ale niestety zauważyłam, że zostały połamane, niektóre ich szpice (nie znam fachowej terminologii) zostały naruszone. Czy mojego storczyka można jeszcze odratować? Co z połamanymi i przesuszonymi korzeniami - obciąć je? Czemu kwiat nie chce zakwitnąć? Co powinnam teraz zrobić? Każda wskazówka będzie bardzo cenna.
Załączniki
DSC00095.JPG
DSC00095.JPG (155.96 KiB) Przeglądane 634 razy
DSC00097.JPG
DSC00097.JPG (155.52 KiB) Przeglądane 634 razy
DSC00098.JPG
DSC00098.JPG (143.62 KiB) Przeglądane 634 razy
DSC00099.JPG
DSC00099.JPG (142.42 KiB) Przeglądane 634 razy
DSC00100.JPG
DSC00100.JPG (157.4 KiB) Przeglądane 634 razy
DSC00101.JPG
DSC00101.JPG (137.16 KiB) Przeglądane 634 razy
kropka-amator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: co z moim storczykiem?

Nieprzeczytany post Autor: kropka-amator Data » 26-11-2013, 15:44

kropka-amator pisze:Posiadaczką storczyka jestem od kwietnia br. Po przyniesieniu ze sklepu był piękny - dwupędowy o niebieskich kwiatach (Phalaenopsis), jedynie mój niepokój wzbudzały przesuszone pędy napowietrzne. Z czasem niestety kwiaty opadły, łodygi uschły. Niedawno storczyk wypuścił nowe liście - wszystkie liście są wciąż piękne, zielone, twarde. Korzenie napowietrzne są bardzo suche (co kilkanaście dni - kiedy korzenie w doniczce robią się srebrzyste - robię storczykowi ok. 20-minutowe kąpiele). Niestety od kilku miesięcy storczyk nie kwietnie - poza nowymi liśćmi. Pojawiły się też nowe korzenie, ale niestety zauważyłam, że zostały połamane, niektóre ich szpice (nie znam fachowej terminologii) zostały naruszone. Czy mojego storczyka można jeszcze odratować? Co z połamanymi i przesuszonymi korzeniami - obciąć je? Czemu kwiat nie chce zakwitnąć? Co powinnam teraz zrobić? Każda wskazówka będzie bardzo cenna.

Nie pędy napowietrzne, a korzenie - poprawka
kropka-amator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: co z moim storczykiem?

Nieprzeczytany post Autor: Elazet Data » 26-11-2013, 15:53

Storczyk nie kwitnie wiecznie.Nadchodzi czas,gdy przekwita,potem za jakiś czas znów zacznie kwitnąć.Kupione storczyki są przenawożone i często po przekwitnięciu trzeba "trochę" poczekać.
Na korzenie należy uważać.Korzenie to podstawa.Oprócz podlewania można go pryskać po korzeniach.
Pozdrawiam
Elżbieta Ziąbkowska
Fotografia użytkownika
Elazet

Z nami od: 04-02-2011, 17:44
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •