logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dziwne liście, niby nic a pod światło widać plamy

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Dziwne liście, niby nic a pod światło widać plamy

Nieprzeczytany post Autor: KiniaKiniaKinia Data » 07-09-2013, 15:47

Witam,
obserwuję od ponad 2 lat forum, korzystam z porad, podczytuję i oglądam Wasze hodowle.
Sama storczykami zainteresowałam się jakieś 4 lata temu. Obecnie mam 12 falków. 6 z nich kupiłam za gorsze w kwiaciarni, gdzie czekały na swój koniec. Zajęłam się nimi i odwdzięczyły mi się pięknymi kwitnieniami każdego roku, czasem nawet po 2 razy.
Teraz mam problem bo na jednym jakiś czas temu przypadkiem coś zauważyłam. Storczyk wyglądał normalnie, żadnych widocznych normalnie oznak choroby. Ale biorąc go kiedyś pod światło zauważyłam dziwne rozległe plamy, wręcz całe jakby mętne wewnątrz liście. Poniżej załączam zdjęcia. Dziś zauważyłam to samo na jeszcze 2 falkach. Nie wiem co to może być. Przeglądnęłam już net i rożne fora za podobnymi liśćmi i nie znalazłam podobnego problemu. Jeśli już to jakieś pojedyncze plamy ale z jakimiś brązowymi plamami. Samych mętnych liści nie zauważyłam.
Proszę o pomoc, bo nie wiem co z nim zrobić.
Załączniki
IMG_2424.JPG
IMG_2424.JPG
IMG_2425.JPG
KiniaKiniaKinia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pozostałe falki

Nieprzeczytany post Autor: KiniaKiniaKinia Data » 07-09-2013, 16:24

To część z moich storczyków.
Załączniki
IMG_1131.JPG
KiniaKiniaKinia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Dziwne liście, niby nic a pod światło widać plamy

Nieprzeczytany post Autor: Norman Data » 12-09-2013, 18:04

Liscie sa zoltawe a to moze oznaczac,ze zostaly potraktowane za mocnym swiatlem.
Norman

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 12-09-2013, 19:15

Norman, jeśli liście dostały by zbyt dużo światła, rozjaśniły by się równomiernie, a tu występuje jakiś dziwny wzorek, na dodatek liście prześwitują.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 12-09-2013, 20:33

Myślę, że liście były czymś przetarte [nawet nie spryskane a przetarte]. Nastąpiło uszkodzenie chlorofilu -uszkodzenie chemiczne. Ciekawi mnie jakie preparaty do pielęgnacji były używane , a może w czasie sprzątania ktoś przetarł liście preparatem do mycia .... Chemia + słońce i są zmiany.
Maria
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KiniaKiniaKinia Data » 12-09-2013, 21:19

Liście nie były niczym przecierane. Podlewam je co jakiś czas nawozem Substral
KiniaKiniaKinia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KiniaKiniaKinia Data » 12-09-2013, 21:23

A zdjęcie zrobiłam specjalnie pod światło zeby było widać te plamy. Normalnie nie widać nic tylko pod światło widać zmiany
KiniaKiniaKinia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 12-09-2013, 23:14

Ponieważ nie widać kanałów, śladów żerowania wewnątrz liści sadzę, że nie są to objawy żerowania szkodników, chociaż mogę się mylić, bo bywają one "mikroskopijne".
Plamy te nie zaczynają się też od trzonu storczyka ani od brzegu liści. Śmiem przypuszczać, że są to efekty naświetlania a znajdujące się w roślinie składniki i światło tak zadziałały na miękisz asymilacyjny .
Niestety nie mam pojęcia co to jest. Ciekawe, że wystąpiło to u kilku roślin.
Może p. Jan ,albo Robert rozjaśnią tę sprawę, ja niestety nie wiem. :(
Jeżeli są to pojedyncze liście na roślinie , odcięłabym je jak najniżej a miejsce cięcia zasmarowałabym nalewka propolisową. [taką stosuje przy każdym cięciu i na każdą plamę]
Maria.

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-09-2013, 16:24

Poczytaj w tym wątku i wyciągnij wnioski.
Mnie się wydaje, że to chloroza i należy zmienić nawóz.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 13-09-2013, 20:28

Zastanawiałam się też nad chlorozą ale chloroza daje inne objawy: Blaszki nowo wyrastających liści są zółte, natomiast ich nerwy zielone.
W tym wypadku objawy są widoczne dopiero pod światło.

Nawóz stosowany jest dobrym nawozem. Jest to profesjonalny nawóz przeznaczony do orchidei i innych epifitów.
Zawiera odpowiednio dobrany skład makro i mikroelementów, który gwarantuje zdrowy wzrost roślin i obfite kwitnienie. U siebie od dłuższego czasu go stosuję.
Załączniki
IMG_3269.jpg
IMG_3269.jpg (76.48 KiB) Przeglądane 1547 razy

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 14-09-2013, 09:25

Szkoda KiniaKiniaKinia, że nie można do Ciebie napisać, bo nie jesteś zalogowana. Administrator ... może mieć pretensje, że zaśmiecam temat moimi postami. Można by porozmawiać na Pw. lub przez pocztę e-mail

Przyznam szczerz, że męczy mnie ten problem. Może stosujesz zbyt silne dawki nawozu i taka jest reakcja rośliny?

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KiniaKiniaKinia Data » 18-09-2013, 21:02

Próbowałam się zarejestrować, ale nie mogłam nie wiem czemu. Pokazała się wiadomość, że mój adres e-mail już jest wykorzystany....
A liście faktycznie w jednym tak jakby zaczynały takie przeźrocza od środka w stronę brzegów.
KiniaKiniaKinia

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ModeratorC Data » 19-09-2013, 09:40

Kinia: proszę o opis problemu, o jaki adres mailowy chodzi. Czy już wcześniej zakładałaś konto na forum? Postaram się pomóc.

Mery: Administrator nie będzie zły, jeśli to będą posty merytoryczne, dotyczące storczyków. Administrator ani moderacja nie będzie tolerowała innych postów lub tematów, w których też jesteś wybitną specjalistką, a które nie są związane ze storczykami. Skoro masz informacje dla Kinii dotyczące omawianego problemu, to dlaczego nie piszesz na forum, tylko wolisz na PW. Czy Kinia wykupiła jakiś specjalny abonament w Twojej bazie wiedzy?
ModeratorC
Moderator

Z nami od: 11-10-2012, 08:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 19-09-2013, 13:36

Do wypowiedzi Moderatora C odniosłam się na Pw. Nie będzie więc konieczności usuwania mojego postu. Na temat taktu nie zabiorę tu głosu.

KiniaKiniaKinia pisze:.....6 kupiłam za gorsze w kwiaciarni, gdzie czekały na swój koniec. Zajęłam się nimi i odwdzięczyły mi się pięknymi kwitnieniami każdego roku, czasem nawet po 2 razy.

I tu jest prawdopodobnie odpowiedź .Storczyki zaniedbane poprzednio przeżyły "szok".

Pan Jan napisał kiedyś:
Jan Ciepłucha pisze:Wszelkie wodniste, prześwitujące plamy nie są objawem infekcji grzybowej, nie da się więc zastosować żadnej chemii. Najczęściej przyczyną ich pojawiania się jest niewłaściwa pielęgnacja, lub gwałtowna, drastyczna zmiana warunków uprawy. Mogą być również objawem zasiedlenia rośliny przez mikroorganizmy,typu bakterie, wirusy, wirusoidy, czy mykoplazmy, ale to znacznie rzadsze przypadki. Niektóre z nich mogą być leczone antybiotykami. W zasadzie leczyć należy objawowo, czyli dać roślinie jak najlepsze warunki do wegetacji.

Tu mogę podać podobny przykład jaki zaobserwowałam u siebie. Liście storczyka są zdrowe z wyjątkiem jednego . Nie jest to najmłodszy ani najstarszy liść. Wnioskuję, że pewien okres , a taki miał miejsce w pewnym czasie uprawy, niewłaściwa pielęgnacja i nawet te drastyczne zmiany warunków uprawy miały i u mnie miejsce. Mianowicie storczyk dorosły był przeniesiony na kawałek kory i w ten sposób zostały zaburzone jego funkcje życiowe. Uszkodzenie miękiszu wtedy zapewne miało miejsce. Liść prześwitujący nie wpłynął negatywnie u mojego storczyka na jego dalszy rozwój.
Mam nadzieje, że Twoje storczyki też poradzą sobie z tym problemem.

Teraz drugi problem: Skoro nie mogę napisać na Pw. prośby do Ciebie, to zwracam się z tą prośba tu.
Proszę o zgodę na pobranie Twoich zdjęć w celu wykorzystania ich w przyszłości w moich tekstach , które zamieszczam na innym forum...... Naturalnie zdjęcia będą podpisane Twoim imieniem lub nazwiskiem, jak będziesz chciała..
Pozdrawiam Serdecznie Maria Majchrzak - Mery.
Możesz pisać na mój prywatny adres zamieszczony niżej.
Załączniki
Kopia IMG_3272.jpg
Kopia IMG_3272.jpg (56.23 KiB) Przeglądane 1422 razy

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 21-09-2013, 08:50

W uzupełnieniu mojego tekstu który Mery przytoczyła, dodam, że w tym konkretnym przypadku, upatrywałbym raczej przyczyn fizjologicznych. Bakterie , wirusy i inne choroby naczyniowe raczej tak się nie objawiają. Prawdopodobnie są to nieodpowiednie stosunki wodno- powietrzno- temperaturowo- nawozowe. Pozostaje czekać i obserwować. W żadnym razie nie nawozić.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości