Już wkrótce rozpocznie się Wystawa i Kiermasz Storczyków "Orchidea 2013" w Palmiarni w Łodzi. Na ekspozycjach prezentowane będą storczyki z kolekcji Ogrodu Botanicznego w Łodzi, Oddziałów Pomorskiego i Łódzkiego PTMS, Roellke-Orchideen (Niemcy) oraz Salonu Orchidei z Łodzi. W najbliższych dniach zamieścimy szczegółowy program wystawy, na którą już dzisiaj zapraszamy serdecznie wszystkich miłośników storczyków. Wystawa odbędzie się w dniach 8 - 17 listopada 2013 roku i czynna będzie również w dniu 11 listopada (poniedziałek).
Załączniki
Plakat PTMS (1)a.jpg (101.69 KiB) Przeglądane 1550 razy
W dniach 8 - 17 listopada 2013 roku zapraszamy do Palmiarni na coroczną Wystawę Storczyków "ORCHIDEA 2013"
Organizatorzy: Zarząd Zieleni Miejskiej - Ogród Botaniczny w Łodzi, Polskie Towarzystwo Miłośników Storczyków (PTMS), Towarzystwo Przyjaciół Ogrodu Botanicznego
W programie: - ekspozycja około 200 gatunków i odmian storczyków w oryginalnej aranżacji, w tym prezentacja roślin z kolekcji członków PTMS (Oddziałów Pomorskiego i Łódzkiego) oraz z kolekcji niemieckich (Röllke-Orchideen) w dniach 8 - 11 listopada - warsztaty i prelekcje (pracownia ogrodnicza)
sobota (9 listopada) 11:00 „Warsztaty storczykowe” - Celina Kozubek-Euejda (Ogród Botaniczny w Łodzi) - można przynieść własną roślinę do konsultacji 13:00 "Storczyki – to warto wiedzieć" - Frank Röllke (Röllke-Orchideen - Niemcy)
niedziela (10 listopada) 11:00 „Warsztaty storczykowe” - prowadzi Julian Krol (Oddział Łódzki PTMS) - można przynieść własną roślinę do konsultacji
poniedziałek (11 listopada) 11:00 „Warsztaty storczykowe” - Celina Kozubek-Euejda (Ogród Botaniczny w Łodzi) - można przynieść własną roślinę do konsultacji 13:00 "Rodzaj Dendrobium” - niektóre gatunki i ich przydatność do uprawy w warunkach domowej oranżerii" - Robert Błaszczyk (Oddział Łódzki PTMS)
- kiermasz roślin i akcesoriów do ich uprawy i pielęgnacji oraz fachowej literatury - konsultacje i specjalistyczne porady
Wstęp na ekspozycję, prelekcje i warsztaty za okazaniem biletu wstępu do Palmiarni Wystawa czynna w godzinach otwarcia Palmiarni: 9:00 – 16:00. Kasa biletowa czynna od 9:00 do 15:30.
W DNIU 11 LISTOPADA (PONIEDZIAŁEK) PALMIARNIA JEST CZYNNA - ZAPRASZAMY!
Witam Was, byłam w piątek na wystawie , przepiękne okazy ! aż nie mogłam wyjść -tak oczy karmiłam -ale przezornie zrobiłam mnóstwo zdjęć Kiermasz również obfity - zostałam szczęśliwą posiadaczką Dendrobium Nobile - jest cudny i zdrowy. Mnóstwo przepięknych storczyków a i ceny dostępne ) ogólnie polecam Storczykomaniakom Pozdrawiam.
Poniżej zamieszczam mini fotorelację z łódzkiej wystawy "ORCHIDEA 2013" Wystawa potrwa jeszcze do 17-go listopada, więc w imieniu organizatorów serdecznie zapraszam
Lauro, dziękuję za relację na super blogu. Gdy wrócę do korzeni, a zamierzam, to nie omieszkam bywać na takich wystawach. Pozdrowienia dla storczykowych ziomków.
Dziękuję Ryszardzie W takim razie mam nadzieję na spotkanie. To świetna wiadomość dla storczykomaniaków z Łodzi i okolic Pozdrowienia od Ciebie przekażę na najbliższym spotkaniu. Pozdrawiam serdecznie, Laura