logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: przelanie storczyka

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: przelanie storczyka

Nieprzeczytany post Autor: Mona Data » 26-12-2013, 13:07

Witam . Proszę o poradę w sprawie mojego storczyka. Przypuszczam, że troszkę go przelałam.
Załączniki
IMG_0001.JPG
IMG_0003.JPG
IMG_0004.JPG
IMG_0005.JPG
Mona

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: przelanie storczyka

Nieprzeczytany post Autor: Mario 81 Data » 26-12-2013, 18:13

Witam,co prawda najważniejsze trzecie zdjęcie nie jest najlepszej jakości, niewiele widać - przez lampę błyskowa ,która odbiła się w doniczce;ale faktycznie stan korzeni nie jest w najlepszym stanie. Radze przesadzić storczyk do nowego podłoża,wszystkie zgniłe korzenie wyciąć(miejsca po cięciu proszę posypać sproszkowanym węglem drzewnym) i po przesadzeni przez ok 2tyg. nie podlewać. Problem może się pojawić gdy nie ma zdrowych korzeni wtedy można spróbować reanimować storczyk umieszczając go w samym sphagnum,ale nie powinno być tak żle na zdjęciu jeden zdrowy korzonek widziałem. Na przyszłość proszę podlewać dopiero gdy korzenie nie będą już zielone a wewnątrz doniczki nie będą widoczne kropelki wody. Pozdrawiam i życzę powodzenia .
Mario 81

Z nami od: 22-12-2013, 16:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 26-12-2013, 19:59

Był podlewany wodą twardą albo z zbyt dużym stężeniem nawozu. Widać osad na bryłkach pinii. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: bo1rek Data » 26-12-2013, 22:24

Proponuję zrobić w połowie wysokości doniczki otworki - gorącym gwoździem, po obwodzie. Ułatwi to przesychanie korzeniom.
bo1rek

Z nami od: 20-01-2013, 21:52
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mona Data » 28-12-2013, 10:06

Na pewno posłucham waszych rad. Jeszcze dzisiaj go przesadzę. A czy nie ma potrzeby obcięcia łodyg kwiatowych, żeby kwiat nie skupiał się na kwitnięciu a na powrocie do zdrowia?
Mona

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 28-12-2013, 10:30

Miło widzieć storczykomaniaka, prawdziwego hobbystę bo słusznym jest aby nie traktować rośliny jak sztancę do tworzenia ,,kwiatuszków,,. Po przeanalizowaniu sytuacji nie obcinałabym łodygi kwiatowej bo roślina może zarządzić ściąganie z niej soków. Wtedy sama uschnie. Kwiaty zostały już wcześniej wytworzone, a biorąc pod uwagę że nie pachną, to wydatek energetyczny jest znikomy teraz. Poza tym storczyk nie był w dramatycznym stanie. Na przyszłość podpowiem że do podlewania twardą miejscową kranówkę można mieszać z wodą zdemineralizowaną. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mona Data » 28-12-2013, 13:28

Jest mi bardzo mi miło :) Storczyki mam już od ponad roku jednak tego tyle co dostałam na urodziny, być może był wcześniej przelany a ja mu troszkę dogodziłam. Przesadziłam go, obcięłam korzonki z których już nic nie będzie, za radą Mario 81 obsypałam węglem drzewnym. Teraz poczekam na efekty. Dziękuję wam za pomoc :) :)
Mona

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 19-01-2014, 08:50

Przesadziłam storczyka jednak żółknie mu liść jeden z najstarszych. Zaczyna od stożka wzrostu, co robić?
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 19-01-2014, 10:46

Bez zdjęcia trudno coś zawyrokować. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 19-01-2014, 20:01

Najstarszy czy najmłodszy? Bo przy stożku jest najmłodszy. Jeśli zaś najstarszy i od trzonu to może to być albo starzenie się naturalne liścia albo coś innego. Zdjęcie jak najbardziej będzie pomocne.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 22-01-2014, 18:15

Tak właśnie wygląda...
Załączniki
IMG_0001.JPG
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 22-01-2014, 20:35

Żółknie najstarszy liść to, to jest naturalne. Widzę dużo kurzu na liściach. Czy on nie ma czasem przędziorków? Doniczka stoi na spodku w którym widać dużo osadu mineralnego. Nie jest to dobre, szczególnie w tej porze roku. Trzeba umyć albo zmienić spodek. Czy roślina nie jest przypadkiem podlewana wodą zbyt twardą? Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 24-01-2014, 11:09

Nie stoi na tej podstawce (tylko chwilowo do zdjęcia). Dziś zauważyłam coś niepokojącego. Po przesadzeniu nie podlewałam jej 2 tyg. a wygląda tak jakby gniła... Doradźcie proszę co robić??? Przepraszam za jakość zdjęcia nie udało mi się zrobić lepszego. Stożek jest taki miękki. Z kolejnym liściem zaczyna dziać się to samo.
Załączniki
IMG_0003.JPG
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 26-01-2014, 21:48

Niestety żółknięcie liścia od trzonu na zewnątrz plus to czernienie trzonu sugeruje chorobę grzybową (fuzarioza np) skutecznie i szybko uśmiercającą rośliny. Odizoluj koniecznie od innych, spróbuj namoczyć i opryskać mieszanką topsinu i previcur albo wywal jak najszybciej. Jeśli mam rację to niestety szanse powodzenia w leczeniu są marniutkie.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj