logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Żółknięcie liścia i opadanie pąków.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Żółknięcie liścia i opadanie pąków.

Nieprzeczytany post Autor: Rodgi Data » 20-02-2014, 20:38

Witam,

Stawiam pierwsze kroki w uprawie tych roślinek i prosiłbym o małe wsparcie. Wcześniej uprawiałem cyklameny ale ze względu, że nadeszła pora zimowa przeszły w stan spoczynku. Spodobały mi się storczyki i zakupiłem Phalaenopsis. Jak to bywa w stawianiu pierwszych kroków w uprawie nowych roślin musiałem się douczyć jak dbać o takie kwiatki aby miło cieszyły oczy. Mam tego storczyka od ok. 3 tygodni i zaniepokoił mnie fakt zrzucania przez niego pąków kwiatów. Dodatkowo zauważyłem, że końce trzech liści zrobiły się nieco ciemno brązowe/brunatne. Wyczytałem, że może być to przyczyna zbyt wysokiej temperatury - w sklepie, w którym go kupiłem była niższa niż u mnie i możliwe, że doznał szoku termicznego i musi się zaaklimatyzować w moim pokoju. W dodatku jeden z dolnych liści zaczął żółknąć od nasady a obecnie jest prawie cały żółty. Co mogło być przyczyną, że ten liść zaczął żółknąć? Czy faktycznie szok termiczny mógł spowodować opadanie pąków (choć do dziś pojedyncze sztuki odpadają)? Zastanawia mnie jeszcze fakt białego zabarwienia w niektórych miejscach podłoża na zewnątrz - czyżby było one zasolone? Załączam zdjęcia dla ułatwienia pomocy.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (113.58 KiB) Przeglądane 1342 razy
2.jpg
3.jpg
4.jpg
4.jpg (165.18 KiB) Przeglądane 1342 razy
5.jpg
5.jpg (188.13 KiB) Przeglądane 1342 razy
Rodgi

Z nami od: 20-02-2014, 18:28
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Żółknięcie liścia i opadanie pąków.

Nieprzeczytany post Autor: Miyo Data » 20-02-2014, 21:03

A może po prostu chce mu się pić? :D Na moje oko to ma on bardzo suchutkie korzonki i podłoże :)
Fotografia użytkownika
Miyo

Z nami od: 16-01-2014, 14:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 20-02-2014, 21:33

Temat był omawiany 10 do potęgi co najmniej 6, ale ponieważ jesteś początkujący to trzeba człowiekowi pomóc ;)
W zasadzie wszystko jest dobrze: najstarszy liść żółknie i zamiera i to w tym okresie roku jest zjawiskiem normalnym, niedługo pojawi się nowy liść, następnie opadanie pąków może być spowodowane nawet minimalnym przechłodzeniem w transporcie ze sklepu do domu lub zbyt suchym powietrzem lub zbyt suchym podłożem. Dodatkowe boczne dziurki są ok, natomiast trzeba pamiętać, że podłoże powinno być ZAWSZE lekko wilgotne, optymalna temperatura to ok.25, zimne parapety zdecydowanie nie (szczególnie w zimie). Radzę poświęcić trochę czasu na lekturę tego forum i sukcesy będą murowane, jak u Stocha w skokach na IO w Soczi.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: katunia6 Data » 21-02-2014, 09:18

Podlać, podlać, podlać !
Katarzyna
katunia6

Z nami od: 08-01-2012, 19:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Rodgi Data » 21-02-2014, 23:12

Podlewam go raz na tydzień ale skoro podpowiadacie, że przydałoby mu się troszkę wody to tak zrobiłem ;) Dziękuję za podpowiedzi. Zastosuję się do rad i zagłębie się w wolnej chwili w czytanie forum. Przede mną teraz kolejne wyzwanie a mianowicie doświetlenie storczyka sztucznym światłem ale to już inny temat, o którym już troszkę poczytałem.
Pozdrawiam ;)
Rodgi

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 22-02-2014, 18:52

Na doświetlanie phalaenopsis, jeśli nie stoi na północnym oknie, szkoda pieniędzy i prądu. Zwykle światło naturalne na parapecie wystarcza. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Rodgi Data » 23-02-2014, 00:50

Pokój mam właśnie zlokalizowany od strony północnej więc światła nie ma zbyt dużo dlatego też zdecydowałem się na doświetlanie.
Rodgi

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj