logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Nie wiem czy się martwić

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Nie wiem czy się martwić

Nieprzeczytany post Autor: Natalia1986 Data » 22-02-2014, 12:48

Witam!

W październiku zeszłego roku dostałam dwa storczyki - phalaenopsis. Jeden kwitnie do teraz i nie mam z nim problemu a drugi...Uparty storczyk szybko zrzucił kwiatki ale jeszcze wtedy nie wiedziałam nic o uprawie. Od tego czasu podlewam go właściwie (wolę żeby maił za sucho niż za mokro) i owszem, poprawiły mu się liście ( są piękne zielone, mają duży turgor i nawet trochę błyszczą) ale nie kwitnie. 2 tygodnie temu go przesadziłam bo już wyrastał z doniczki- zaczął intensywnie wypuszczać korzenie powietrze i nowe liście (ma już 10 i wypuszcza 11ty). Starą łodygę przycięłam tylko tam gdzie uschła. Próbowałam od zeszłego roku wymusić kwitnięcie różnymi sposobami:
- oderwałam pochewkę otaczająca oczko- jest tam takie malutkie zgrubienie od zeszłego roku ale ani drgnie żeby się powiększać;
- zmieniłam stanowisko bo może gdzie indziej będzie muu lepiej - nic;
- próbowałam przechłodzić (w bloku trochę trudno) i też nic.

Nie wiem czy on tak ma, czy mam się martwić że całą energię przeznacza w nowe liście i korzenie a nie kwitnie? A może czekać? Aha, raz na jakiś czas go delikatnie nawożę.
Moim zdaniem roślina powiększyła się i wygląda dobrze ale dlaczego uparcie nie kwitnie...A ja się tak staram :(
Natalia1986

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Nie wiem czy się martwić

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 22-02-2014, 17:33

Podpowiem tak, parafrazując pewną wypowiedź -
Jeżeli zmartwienie może wyleczyć Twego storczyka, martw się.
Jeżeli zmartwienie może spowodować jego kwitnienie, martw się.

Ale nie mniej poważnie, skorzystaj z funkcji Szukaj, otrzymasz wiele wypowiedzi na temat Cię nurtujący, chociażby taką

Powodzenia. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 22-02-2014, 17:59

Od października to nie jest długa przerwa. Roślina to nie maszynka do kwiatów- ma swój cykl wynikający z jej potrzeb i pór roku. Piszesz, że przybywa korzeni i liści- to się ciesz- szczególnie, że zima jest trudnym czasem dla roślin. Krótki dzień nie sprzyja wzrostowi. Musisz cierpliwie czekać, nie kombinuj z chłodzeniem- phalaenopsisy tego nie potrzebują; postaw na parapecie gdzie będzie miał najwięcej światła i pielęgnuj jak do tej pory. Sukces nadejdzie.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 22-02-2014, 18:09

Poza tym trzeba wziąć pod uwagę geny - takie krzyżówki marketowe mają rodziców ale często ich nie znamy. Niektóre gatunki są chętniejsze do kwitnienia, inne mniej a co po rodzicach przejmują dzieci - trudno powiedzieć. Mając w swojej kolekcji kilkadziesiąt hybryd zauważam, że są takie, które raz za razem wypuszczają nowe pędy, niekiedy mają po dwa, trzy, inne chętnie się rozgałęziają, są takie co kwitną 1,5 roku a inne przekwitają po 2 miesiącach, niektórym nie przeszkadza przekręcanie, dotykanie a inne tego nie znoszą, są też takie co regularnie zakwitają raz na 1,5 - 2 lat i częściej nie chcą. I dlatego często pisze się o wyjątkowej cierpliwości storczymaniaków. ;)
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Natalia1986 Data » 23-02-2014, 12:55

Dziękuję za odpowiedzi :) Teraz będę wiedziała że wszystko w porządku i po prostu uzbroję się w cierpliwość. Chociaż to nie jest łatwe...
Natalia1986

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET