Witam mam orchidarium 50x40x80 mam juz sporo storczyków znalazłęm na allegro młode sadzonki vand chciałbym sie wam zapytac czy one by wytrzymały hodowane w orchidarium i czy sie opłąca kupić??? (http://allegro.pl/vanda-sp-orchidea-sto ... 72778.html)
Prawdopodobnie by wytrzymały a wręcz powinny być uprawiane w warunkach o zwiększonej wilgotności i temperaturze jest jedno ale- vandy rosną bardzo wolno a takie małe to już masakra i opis sprzedawcy, że za 3- 6 lat można się spodziewać kwiatów to moim zdaniem duuuży optymizm. W OG można kupić słoik z takimi sadzonkami za 30 zł i masz kilka sztuk- nawet jak coś padnie, kilka się uratuje- co prawda w tej chwili żadnej vandy w słoiku nie mają. Ja swoje słoikowe uprawiam już od 1,5 roku i może ze trzy powiększyły się dwukrotnie i mają teraz największe liście ok 5- 6 cm; za to inne kupione z ok 10 cm liśćmi po trzech latach też podwoiły rozmiary ale o kwiatach jeszcze nie myślę
Lepiej sobie vande wiekszą kupie a co do storczyków to planuje dokupic kolejne orchidarium mniejsze i hodowac sadzonki z pojemników w sklepie orchidgarden Hobby Flash mniej wiecej kosztuje pudełeczko po 30zł i 3-4 sadzonki