logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: choroba?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: choroba?

Nieprzeczytany post Autor: Kasiaaa Data » 25-04-2014, 12:58

Cześć:)
To jest mój pierwszy post na tym forum, dlatego najpierw Wam się przedstawię :) Nazywam się Kasia, mieszkam w Gdańsku, mam 21 lat i od niedawna jestem zafascynowana storczykami.Jeszcze jestem zielona, ale się staram :)
Swojego pierwszego kupiłam kilka miesięcy temu, właśnie wypuszcza nowy pęd!:) Później kupiłam następnego, który już kwitnie, a chwilę przed Wielkanocą kupiłam następne 3.
No i tu zaczął się problem. Podczas wyboru storczyków w sklepie zauważylam, że jeden z nich niektóre pączki ( te najmniejsze) ma uschnięte, ale i tak zdecydowałam się go kupić, bo miał duże piękne kwiaty, z pędu na którym kwitły wychodziły dodatkowe 2 pędy (takie odnóżki, nie wiem jak to fachowo ująć) + dodatkowo spod listka wyrastał mu nowy, drugi pęd.
Od razu po zakupie zdecydowałam się na podlanie (moczenie) ich z nawozem do storczyków i to nie z względu na opisany wyżej przypadek, tylko na drugi storczyk, który był przeceniony, przekwitnięty, a jego liście były wiotkie. Ten już ma się dobrze, liście zrobiły się mięsiste, 2 pędy zdrewniały, zostały już ucięte, tylko czekać, aż znowu zakwitnie:)
No ale do sedna. Storczyk z usychającymi pączkami chyba zaczął mi chorować. Kiedy wróciłam po świętach do domu zauważyłam,że jego liście zrobiły się lekko pomarszczone i wiotkie (ale tylko te małe liście spod spodu) i mają żółtawy odcień przy obwódce liścia. Mam wrażenie, że uschniętych maluchów przybyło, a na osłonce zauważyłam dziwny, zielony nalot. Wygląda to mniej więcej jak glony w akwarium :/ I niestety pęd, który zaczął wyrastać zaczął usychać i raczej już nic z niego nie będzie.
jak go ratować?:(
Kasiaaa

Z nami od: 25-04-2014, 12:29
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: choroba?

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 25-04-2014, 14:02

Zmiana wilgotności powietrza na niższą spowodowała usychanie pączków. Poza tym proszę nie zasilać często i byle jakim nawozem bo spaleniu ulegną korzenie. Wszystko można wyczytać w zakładce górnej - Biblioteka. Tam jest napisane jak uprawiać phalaenopsis. Najprawdopodobniej wkrótce będą widoczne szkodniki ze sklepu. Czytać, czytać, czytać. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu