Jakie skomponować podłoże dla keiki phal. Equestris? Przyznam się szczerze, że keiki tego storczyka mają jakąś słabą przeżywalność. Trzymał bym je dłużej na roślinie matecznej, ale pęd zasechł. Młodziak ma dwa żywe korzenie.
Co prawda nie mam Phal. equestris ale jakąś jego hybrydę i zastosowałam mieszankę kory i sphagnum. Po przykrych doświadczeniach "miniaturek" w samym sphagnum zniechęciłam się do niego. Póki co jest wszystko ok, przesychają w sam raz, listki rosną i korzonki też. Jednak z botanicznymi keiki nie miałam do czynienia więc może ktoś jeszcze podsunie pomysł
Co prawda keiki Dendrobium aggregatum ubiłam ale pozostałe maluchy (przeważnie ze słoika co prawda) włącznie z vandami trzymam w takiej mieszance jak przedmówczyni/przedmówca i z tych samych powodów. Używam drobnego podłoża z OG z dodatkiem mchu (do 20 % mniej więcej oczywiście). Trzymam je w akwarium gdzie wilgotność jest koło 80 % i mam wrażenie, że jest im całkiem dobrze. Mam małe Vandy, Cattleye, Dendronbium i Hybr Vandy i Paraphalenopsisa, które już wyrosły z akwarium.
Czy mogę prosić o więcej informacji odnośnie warunków w akwarium. Czy są tam wiatraczki, czy wymiana powietrza jest zapewniana inaczej ? Co znajduje się na dnie akwarium, wilgotny keramzyt ? Jak temperatura panuje w akwarium ?