logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Podłoże dla keiki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Podłoże dla keiki

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 15-05-2014, 15:17

Jakie skomponować podłoże dla keiki phal. Equestris? Przyznam się szczerze, że keiki tego storczyka mają jakąś słabą przeżywalność. Trzymał bym je dłużej na roślinie matecznej, ale pęd zasechł. Młodziak ma dwa żywe korzenie.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Podłoże dla keiki

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 17-05-2014, 21:01

Co prawda nie mam Phal. equestris ale jakąś jego hybrydę i zastosowałam mieszankę kory i sphagnum. Po przykrych doświadczeniach "miniaturek" w samym sphagnum zniechęciłam się do niego. Póki co jest wszystko ok, przesychają w sam raz, listki rosną i korzonki też. Jednak z botanicznymi keiki nie miałam do czynienia więc może ktoś jeszcze podsunie pomysł ;)
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 18-05-2014, 07:25

Co prawda keiki Dendrobium aggregatum ubiłam ale pozostałe maluchy (przeważnie ze słoika co prawda) włącznie z vandami trzymam w takiej mieszance jak przedmówczyni/przedmówca i z tych samych powodów. Używam drobnego podłoża z OG z dodatkiem mchu (do 20 % mniej więcej oczywiście). Trzymam je w akwarium gdzie wilgotność jest koło 80 % i mam wrażenie, że jest im całkiem dobrze. Mam małe Vandy, Cattleye, Dendronbium i Hybr Vandy i Paraphalenopsisa, które już wyrosły z akwarium.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ajania Data » 18-05-2014, 19:55

Czy mogę prosić o więcej informacji odnośnie warunków w akwarium. Czy są tam wiatraczki, czy wymiana powietrza jest zapewniana inaczej ? Co znajduje się na dnie akwarium, wilgotny keramzyt ? Jak temperatura panuje w akwarium ?
ajania

Z nami od: 11-02-2012, 20:19
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj