Witam, jestem niedoświadczonym i początkującym posiadaczem storczyka. Mój storczyk nie kwitnie od 2 lat, postanowiłam go przesadzić. Możecie doradzić co powinnam z nim teraz zrobić, da się go jakoś uratować? Z tego co widzę jego korzenie nie są w najlepszej formie.
Witam. Wcale nie jest tak źle, żeby trzeba było go reanimować. Dobrze Pani zrobiła decydując się na przesadzenie. Teraz trzeba powycinać zgniłe, ew. też suche korzenie (ale to jeśli dobrze widzę ma Pani już za sobą) i posadzić w świeżym, wilgotnym podłożu na bazie kory. Na dno doniczki proszę wsypać trochę kamyków, albo jeden większy w celu jej obciążenia. Doniczka z powodzeniem może być ta sama, jak dotychczas. Po posadzeniu rośliny, nie podlewamy jej przez ok. tydzień, aby zabliźniły się rany powstałe po cięciu korzeni. Później wznawiamy już normalne podlewanie i nawożenie. Życzę powodzenie i obfitych kwitnień, r.
Witam, znowu tu wracam. Przesadziłam storczyka, obcięłam wszystkie brzydkie korzenie, martwe i zgniłe. Jakieś kilka dni temu zauważyłam, że zaczął wypuszczać nowe korzenie (?), czyli chyba ma się dobrze (?). Aczkolwiek widzę, że jego liście są jakby zwiędłe, lekko pomarszczone. Jaka jest tego przyczyna? Poniżej wstawiam kilka zdjęć poglądowych. Proszę o rady, sugestie.
Załączniki
20140527_143539.jpg (51.64 KiB) Przeglądane 788 razy
Wypuszcza sobie korzonki. Gdy urosną i będzie nimi wchłaniał wodę liście odzyskają turgor. Teraz, jeśli w ogóle zasilać to 1/4 dawki. Nawóz Plant Starter jest najlepszy w takiej sytuacji. Marta