logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Czy mój storczyk już kończy kwitnąć? :(

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Czy mój storczyk już kończy kwitnąć? :(

Nieprzeczytany post Autor: Storczykowa Data » 22-06-2014, 08:42

CAM00023.jpg
oto moje cudo w całej okazałości
Witam.
Mam pytanie,wstając dziś rano (przed chwilą) jak co dzień podeszłam do mojego pięknego kwiatka ( a raczej dwóch). Ogromnie się przeraziłam ponieważ 3 z około 25 :D kwiatów zwiędły :evil: . I moje pytanie : czy może to już czas aby przekwitł? Trochę to dziwne bo jeszcze kilka dni temu rozwijał nowe pąki (aktualnie już rozwinął wszytkie :) )
Czy może coś mu jest :roll: ?Nie znam się na storczykach,dopiero pogłębiam wiedzę,wydaje mi się że przekwita ale ma jeszcze maleńkie,malusie pączki taki tyci tyci więc zakładałam że te też rozwinie.... Z drugim jest wszystko ok na razie. Oba pięknie rozwinęły swoje pąki. Dodam że kwiat korzenie ma zdrowe,jest u mnie ok miesiąca podlany był raz i raz wycierałam im liście chusteczką z nawozem ( od razu po tym się rozwinęły), dodatkowo zraszałam korzenie, w doniczce dalej jest "rosa". Może przesadzam i jestem przewrażliwiona ale to moja pierwsza przygoda z tymi pięknymi kwiatami. Poniżej wstawiam żdęcia.
Załączniki
CAM00024.jpg
a oto jeden z więdnących kwiatów ( łodyga na której jest zrobiła się żółta) inne są zielone
CAM00025.jpg
i jeszcze jeden
CAM00026.jpg
a to zdrowy kwiat obok tego więdnącego...
Fotografia użytkownika
Storczykowa

Z nami od: 11-06-2014, 23:13
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Czy mój storczyk już kończy kwitnąć? :(

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 22-06-2014, 09:12

Zjawisko wydaje się normalne, roślina wyczerpała swoje możliwości. Możliwe, że nastąpiło to z powodu zmian w warunkach uprawy: za mało podlewania, lub/i zmniejszenie wilgotności w okół storczyka itp.itd.
Uwagi bardzo ogólne bo nie wiadomo nic o jego uprawie; jak długo go masz, jak długo kwitnie i czy to kwitnienie to Twoje "dzieło", jakie zapewniasz warunki uprawy. To wszystko ma istotny wpływ na wegetację, brak wiedzy o tym, bardzo utrudnia podpowiedź 'co, jak i dlaczego', to radzenie jest jak wróżenie z fusów. ;) :D Obserwuj, doświadczaj cierpliwie, to najlepsze dochodzenie do wiedzy 'co i jak' :idea:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Storczykowa Data » 22-06-2014, 09:14

Bardzo proszę o pomoc bo strasznie się martwię. I co zrobić z tymi co zwiędły? usunąć je? w jakiś specjalny sposób? zasypać węglem miejsca odcięcia czy to tyczy się tylko korzeni? Bardzo proszę o rady.....
Napisałam,mam go od miesiąca. Niestety to nie moje dzieło :oops: . Tylko on odkąd go mam tak pięknie się rozwijał..... myślałam że robię wszystko dobrze skoro kwitną nowe pąki.....
Fotografia użytkownika
Storczykowa

Z nami od: 11-06-2014, 23:13
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 22-06-2014, 09:28

Nic specjalnego nie rób, widocznie przyszedł kres kwitnienia tej roślinki. Poczytaj tutaj i cierpliwie postępuj wg zasad opisanych w ty opracowaniu. Będzie różnie raz sukces, raz klęska tak mają wszyscy storczykowi hobbyści. ;)
Opadłe kwiaty usuwaj, węgla i chemii nie ma sensu stosować, nie przedłużą 'życia' :roll:
Powodzenia.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 22-06-2014, 15:46

Zapomnij o chusteczkach z nawozem i częściej podlewaj bo raz na 2 tygodnie w tych temperaturach to za rzadko. Być może roślina już w sklepie kwitła od 3 miesięcy a może ją ususzyłaś. To nie śmierdzące jajo- nie trzeba się cackać tylko zapewnić odpowiednią ilość światła, wody i odrobinę nawozu. W warunkach mieszkaniowych dość częste jest zasuszanie najmniejszych pąków z powodu zbyt niskiej wilgotności powietrza. Powodzenia
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj