logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: DESZCZÓWKA

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: DESZCZÓWKA

Nieprzeczytany post Autor: Storczykowa Data » 29-06-2014, 14:05

Mam pytanie do osób mieszkających w Warszawie ( lub innych większych miastach) Czy kiedy jest ogromna ulewa można storczyka wystawić na deszcz? Lub nałapać tej deszczówki i taką go podlać? Mam wątpliwości czy ona jest "czysta" od tych wszystkich spalin i innych toksyn. Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ niedługo będzie lało i to bardzo. Może to dobry moment aby je podlać. Dodatkowo zauważyłam,że moje skarby kiedy je podlewam od razu rozwijają pąki. I mam tak ze wszystkimi 3 więc nie jest to przypadek. Od podlania mija ok 24h ( podlewam kranówką odstaną bądź gotowaną) :lol: Zastanawiam się też nad destylowaną ponieważ zauważyłam biały nalot na korze,sądzę że to kamień od wody z kranu..... :roll:
Fotografia użytkownika
Storczykowa

Z nami od: 11-06-2014, 23:13
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: DESZCZÓWKA

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 29-06-2014, 17:45

Ten biały nalot pochodzić może albo z zbyt twardej wody, albo z zbyt intensywnego nawożenia. Obie sytuacje prowadzą do obumarcia korzeni itd. Napewno nie należy wystawiać tak delikatnej rośliny na nasz, polski deszcz. Poza tym wiatr może nanieść rozmaite szkodniki. Każda woda do podlewania musi mieć temperaturę otoczenia. Pozostałe wiadomości o wodzie były tu opisywane setki razy. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: DESZCZÓWKA

Nieprzeczytany post Autor: Storczykowa Data » 29-06-2014, 20:04

Nie nawoziłam ich więc to musi być od wody. Kupię destylowaną i tyle. Dzięki :)
Fotografia użytkownika
Storczykowa

Z nami od: 11-06-2014, 23:13
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych