Witam. Moja znajoma kupiła sobie za 5zł w obi storczyka, i poprosiła mnie o przesadzenie. Tylko w tym problem. Nie wiem jaki to gatunek(chyba Cambria). A przez to niewiem czy można przesadzac teraz. Niestety nie było ich długo i nie mogłem zrobić zdjęcia kwiatom. Znajoma mòwiła że miały ~2cm średnicy. Nic nie mòwiła o kształcie. Narazie wstawiam foty psb( narazie mam tylko te:-P)
Zasada jest taka, że przesadzamy, rozsadzamy gdy pojawią się nowe pseudobulwy, czyli nowo rosnące korzenie adaptują się łatwo do nowego podłoża. Można i teraz, ale to nie jest optymalna pora. W tym wypadku można również podzielić na 2.
Mam jeszcze jedno pytanko... Ponieważ na ARCHIWUM GADU-GADU ktoś napisał(nie pamietam kto) napisał że cambrie oncidiowate i inne, nie mogą po raz kolejny zakwitnać. Czy z nią tez tak jest?
Pani Marto, niestety nie chodziło mi o to (ale i tak dziękuję ) Chodzi mi o to, że nowe przyrosty (tak było napisane) są mniejsze i mają gorsze kwiaty, od tych starszych.
Jeśli nie zapewnimy odpowiednich warunków, vide właściwa granulacja i wilgotnośc podłoża+wysoka wilgotność powietrza tak bywa, że psb są mniejsze, liście się harmonijkują, ale kiedy dbamy o roślinę i ma to co lubi kwitnie i nic złego jej się nie dzieje
Mateusz, jak chcesz zgłębiać tajemną wiedzę storczykową to tego typu hybrydy wielogatunkowe lub wielorodzajowe jak Cambria są storczykami "pierwszego kontaktu" Też kiedyś miałem tego typu hybrydę, rosła wspaniale, zakwitła, miała ponad 40 kwiatów . . .i wyzionęła ducha, pomimo naprawdę optymalnych warunków. Raczej nie należą do storczyków długoletnich. Co do nawozów, są konieczne tylko trzeba uzywać ich bardzo ostrożnie i pod pełną kontrolą, nic "na oko".