logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: vanda

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: vanda

Nieprzeczytany post Autor: grazyna.banka Data » 04-07-2014, 12:30

Obiecałam przesłać kilka zdjęć mojej Vandy przywiezionej z Tajlandii licząc na pomoc forumowiczów jak dalej z nimi postępować.

DSC_0076.jpg
grazyna.banka

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: vanda

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 04-07-2014, 14:10

Zapraszam do Biblioteki. :D
Powodzenia w uprawie.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: kasialb1 Data » 04-07-2014, 20:14

Witaj, radziłabym usunąć wszelkie podłoże. Namaczać korzenie w wodzie z filtra odwróconej osmozy lub w wodzie destylowanej (do namaczania możesz używać tej samej wody kilkakrotnie) bez moczenia trzonu rośliny, obecnie latem co drugi - trzeci dzień po kilka godzin. Gdzie obecnie ona stoi na parapecie wewnątrz, czy na balkonie, jak sugeruje zdjęcie? jeżeli wewnątrz na słonecznym parapecie to trzeba cieniować ja przed słońcem firanką. Powodzenia w uprawie :)
Pozdrawiam Kasia
Fotografia użytkownika
kasialb1

Z nami od: 21-04-2011, 21:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: KarolW Data » 05-07-2014, 17:47

Ja bym zostawił w koszyku z podłożem tak jak jest (wygląda to na bardzo duże kawałki kory - czy się mylę?). Uprawiam podobnie 2 egzemplarze Vanda już ładnych parę lat, jedną z nich od siewki. Wodę proszę nalewać do doniczki z tworzywa tak, żeby nie sięgała podłoża - resztę napisała Kasia.
Pozdrawiam, Karol
Fotografia użytkownika
KarolW
Kreator

Z nami od: 11-05-2012, 21:25
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: grazia Data » 16-07-2014, 08:03

Witam,
Dziękuję wszystkim za udzielenie tych cennych rad, będę się stosowała do nich bo bardzo zależy mi na utrzymaniu tego storczyka tyle przeszła!
Obecnie trzymam ją na zewnątrz na parapecie balkonu zachodniego słoneczko dociera na parapet około godz.16.00 Codziennie spryskuję moją Vandzie wodą destylowaną i 2-3 razy w tygodniu namaczam ją też w tej samej wodzie przez 10-15 minut. W chłodniejsze dni i noce zabieram ją do domu do widnej łazienki również na parapet od strony zachodniej. Wczoraj zauważyłam, że w miejsce gdzie uschły dwa listki pojawił się malutki korzonek cieszę się tym bardziej, że jest jej u mnie chyba dobrze. Trzon wsadziłam w grubą korę - ziemia dla storczyków tylko po to żeby trzon nie wypadał po za doniczkę w której są wszystkie korzonki. Następnym razem prześle zdjęcia jak obecnie wygląda moja Vanda.
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów. Grażyna :) :roll: :oops:
grazia

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj