logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: podlewanie cambrii...

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: podlewanie cambrii...

Nieprzeczytany post Autor: calisto Data » 14-02-2011, 15:46

witajcie mam tego pięknego storczyka ale od pewnego czasu gnębi mnie myśl że podlewam go nie tak jak trzeba :? jak go kupiłam to przesadziłam do bezbarwnej doniczki, patrzę się a tu na ściankach zbiera się woda no i nie wiem podlać czy nie? normalnie to tak co tydzień podlewam a jeszcze zauważyłam że jej bulwy się pomarszczyły a w zgięciach tych marszczeń są brązowe plamki po kwitnięciu wypuściła dwa przyrosty i one są w miarę normalne no 1 liść trochę karbowany jeśli chodzi o te marszczenia to jak w lato ją kupowałam zauważyłam że po podlaniu wszystko było ok a teraz nie :|
Załączniki
obrazy z karty 019.jpg
obrazy z karty 019.jpg (64.06 KiB) Przeglądane 910 razy
calisto

Z nami od: 19-01-2011, 01:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: podlewanie cambrii...

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 14-02-2011, 20:09

calisto pisze: jej bulwy się pomarszczyły a w zgięciach tych marszczeń są brązowe plamki ... przyrosty , one są w miarę normalne no 1 liść trochę karbowany

Pseudobulwy z których wyrastały poprzednio pędy kwiatowe, mają prawo się kurczyć. One są jedynie magazynem substancji do odżywiania młodych przyrostów, które nie mają jeszcze korzeni, lub mają ich stosunkowo mało.
Natomiast ten liść "karbowany", jak go określasz, wskazuje na niską wilgotność otoczenia storczyka.
I to trzeba koniecznie zmienić.
Do poczytania o uprawie: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_3.php
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"