logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Faleonopsis nie kwitnie - co robić?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Faleonopsis nie kwitnie - co robić?

Nieprzeczytany post Autor: malina244 Data » 12-08-2014, 20:12

Witam. Storczyka mam od 3 lat, przez ostatnie dwa lata kwitł i miał bardzo ładne, długie łodyżki i mnóstwo kwiatów. W tym roku wiosną postanowiłam mu wymienić podłoże, wyciąć stare korzenie i obciąć obydwie łodyżki. Kwiat zaczął wypuszczać nowe korzenie i liście oraz tylko jedną łodyżkę, ale nie zakwitł :( Jego liście zwisają i ocierają się o parapet (południowy), na którym stoi storczyk. Dodatkowo zauważyłam niedawno, że dwa korzenie wystają przez dolne otwory w donicy. Czy powinnam go przesadzić do większej donicy? I czy kwiatek kiedyś jeszcze zakwitnie?

WP_20140812_006.jpg
Nowy listek

WP_20140812_005.jpg
malina244

Z nami od: 11-09-2013, 15:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Faleonopsis nie kwitnie - co robić?

Nieprzeczytany post Autor: magda0902 Data » 13-08-2014, 11:47

Spokojnie tyle czasu kwitł to teraz musi odpoczac trochę a za jakiś czas na pewno zakwitnie potrzebuje czasu. Moj storczyk kwitł ale za to nie wypuszczał liści przez rok, już zaczyna rosnac mu liśc:):).Ja zastosowałabym odżywkę do storczyków 1/4 dawki z tej co jest podana na opakowaniu z wodą przegotowaną odstaną. odezwij sie potem czy zakwitł :):)Pozdr. Magda
magda0902

Z nami od: 06-06-2014, 11:45
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 13-08-2014, 12:21

Storczyk ma piękne, jędrne liście i ładne korzenie, widać to na 2 zdjęciu(liście), jest ciężki. Liście zwisają, przewiesza się przez doniczkę, bo jest posadzony zbyt płytko.
Polecam lekturę i powodzenia, jak odpocznie i zapewnisz mu to czego potrzebuje zakwitnie. ;)
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: malina244 Data » 13-08-2014, 14:49

Renia T pisze:Storczyk ma piękne, jędrne liście i ładne korzenie, widać to na 2 zdjęciu(liście), jest ciężki. Liście zwisają, przewiesza się przez doniczkę, bo jest posadzony zbyt płytko.
Polecam lekturę i powodzenia, jak odpocznie i zapewnisz mu to czego potrzebuje zakwitnie. ;)

Dziękuję, ale w dalszym ciągu nie wiem, czy powinnam go przesadzić. I czy powinnam uciąć mu łodyżkę, czy zostawić tę decyzję storczykowi..
malina244

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 13-08-2014, 18:41

Tak, trzeba przesadzić roślinę do większej, przeźroczystej doniczki. Przy okazji można wymienić całkowicie podłoże. Proszę nie obcinać łodygi. Skoro do tego czasu nie uschła całkiem to najprawdopodobniej po przesadzeniu zacznie rosnąć pęd z któregoś z uśpionych oczek. Powodzenia, proszę dać znać jak sobie Pani poradziła.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: malina244 Data » 13-08-2014, 21:47

Na pewno go przesadzę i wymienię podłoże. I będę czekać, aż storczyk sam zadecyduje czy chce jeszcze zakwitnąć. Jak się ruszy, to na pewno dam znać. Będziecie mieli wszyscy moją dozgonną wdzięczność :D
malina244

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: malina244 Data » 27-08-2014, 12:53

Wczoraj przesadziłam storczyka do nowej, większej doniczki, wymieniłam mu całkowicie podłoże - dostał korę wymieszaną ze specjalnym podłożem do storczyków, kupionym w sklepie ogrodniczym. Ponad to dostał małą dawkę nawozu i zobaczymy co z tego wyniknie ;)

WP_20140827_001.jpg

WP_20140827_003.jpg
malina244

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 28-08-2014, 15:24

W wielu miejscach jest napisane aby po przesadzaniu wznowić nawożenie najszybciej po ~mieiącu oraz jest napisane że osłonki nie służą storczykom. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 28-08-2014, 20:22

Dosypałabym jeszcze solidną garść podłoża... i jak Marta uważam, że osłonka może nabałaganić.
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •