logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Obcięcie pędu kwiatowego

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Obcięcie pędu kwiatowego

Nieprzeczytany post Autor: Daria Data » 18-08-2014, 12:07

Witam! Otrzymałam w spadku przepiękną kolekcje storczyków (Phalaenopsis). Bardzo zależy mi na jej utrzymaniu i chyba za bardzo się nad nimi trzęsę.
Niestety trzy z nich zaatakowały mszyce. Po przewertowaniu różnych stron postanowiłam użyć środka na mszyce oraz zmienić podłoże-wszystkim kwiatom (Pomimo kwitnięcia kwiatów, chyba to był największy błąd).
Jeden ze storczyków (Kwiat 1) trzyma się dobrze, niestety nie zaobserwowałam jeszcze nowego korzenia ale mam nadzieje ze dobry stan kwiatów świadczy o jego zdrowiu.
Druga z przesadzonych roślin (Kwiat 2)zaczęła oklapywać, podejrzewam ze zbyt mocno powycinałam korzenie myśląc, że są martwe. Roślina wypuszcza nowe korzenie więc również wierze w jej wole życia.
I przechodząc do sedna... Trzeci ze storczyków(Kwiat 3) ma omdlałe liście, kwiaty również wyglądają na zwiędnięte, wydaje m się że walczy aby utrzymać pączki przy życiu. Wyjęłam go z doniczki, niestety nie widzę nowych korzeni. Czy pomoże mu obcięcie pędu z kwiatami? Dodam że pęd jest bujny, ma trzy odnogi wydaje mi się, że kwiat całą swą energie przekazuje do pędu ale serce mi się kraje na myśl o jego obcięciu. Czy będzie to dobry ruch?
Jeszcze jeden kwiat z mojej kolekcji (Kwiat4) ma problemy. A mianowicie dwa żółte liście. Wyczytałam, że naturalnie może gubić stare ale z sześciu które posiada te nie są ani najmłodsze ani najstarsze. pozostałe są jędrne i zdrowe. Czy to normalne zjawisko.
Za wszelkie rady będę wdzięczna
Załączniki
111.jpg
Kwiat 1
111.jpg (10.33 KiB) Przeglądane 1407 razy
11 (1).jpg
Kwiat 1
11 (1).jpg (11.02 KiB) Przeglądane 1407 razy
11 (2).jpg
Kwiat 1
22.jpg
Kwiat 2
222.jpg
Kwiat 2
222.jpg (11.6 KiB) Przeglądane 1407 razy
2.jpg
Kwiat 2
33 (1).jpg
Kwiat 3
333 (2).jpg
Kwiat 3
44 (1).jpg
kwiat 4
44 (2).jpg
Kwiat 4
Daria

Z nami od: 18-08-2014, 11:12
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Obcięcie pędu kwiatowego

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 18-08-2014, 13:00

Bardzo proszę najpierw zapoznać się z opisem uprawy w dziale Uprawa, znajdzie tam Pani odpowiedź na większość pytań. Co do rośliny zrzucającej liście, to proszę usunąć ginące liście i zaprzestać zraszania/spryskiwania rośliny, tylko podlewanie do doniczki. Generalnie opadające liście to wina nadmiaru wody i zgnicia korzeni. Proszę w takim razie poczytać o reanimacji phalaenopsisa. Proszę skorzystać z forumowej wyszukiwarki, gdyż problem ginących korzeni jest powszechny u początkujących i był wielokrotnie poruszany.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 18-08-2014, 13:06

Jestem laikiem w temacie storczyków sam zajmuję się nimi od niedawna ale na forum wyczytałem że nie należy wycinać pędów kwiatowych (chyba że same uschną)ponieważ roślina korzysta z soków jakie są zgromadzone w pędach.
Syll

Z nami od: 29-06-2014, 08:54
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Daria Data » 19-08-2014, 20:36

Jak widać w tytule mam problem z pędem. Wyszukiwane informacje co do jego obcięcia są sprzeczne.
Daria

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 20-08-2014, 05:38

Nikt Ci na odległość nie wywróży co będzie...Wg mnie roślina nie wygląda źle, jest trochę odwodniona i tyle. Wstaw ją do kąpieli wodnej na noc- może się jej poprawi. A jak się nie poprawi to sama zrzuci kwiaty, które i tak nie są już zbyt dekoracyjne. Obcinamy pęd gdy jest "nagłe zagrożenie życia" i przystępujemy do reanimacji. Tutaj roślina oklapła po przesadzeniu i nic się strasznego nie dzieje- ja bym poczekała i skupiła się na nawodnieniu kwiatka. Tyle, że raczej nie licz na spektakularne odzyskanie formy i ujędrnienie liści i kwiatów.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Daria Data » 20-08-2014, 18:44

Dziękuje za odpowiedz. Zadziałam zgodnie z P. radami.
Daria

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Daria Data » 04-09-2014, 19:13

Informuję z radością, że cierpliwość i intensywne nawadnianie pomogło. Nawet nie spodziewałam się, że jędrność liści tak szybko powróci.
Daria

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj