logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Problem z liśćmi

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Problem z liśćmi

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 12-09-2014, 16:28

Witam wszystkich,mam problem z moim storczykiem...wszystko było w ok kiedy nagle w ciągu trzech dni w szybkim tempie zaczęły mu żółknąć liście środkowe,mam go rok i do tej pory nie było problemów spryskałam go na grzyba dlatego ma krople na liściach.Może ktoś doradzi co to może być.....korzenie są ok nie widać żadnych robali.
Załączniki
CAM00881.jpg
zdjecie nr 1
CAM00882.jpg
zdjecie nr 2
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Problem z liśćmi

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 12-09-2014, 17:18

Proszę określić nazwę tego specyfiku na grzyby i zastosowane stężenie. Zapewne on jest winny zmianom. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 12-09-2014, 19:22

Ja go zastosowałam trzy dni po zmianie liści nie wcześniej, myślę że zalałam liście i chwycił się jakiś grzyb ale nie jestem pewna.
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 12-09-2014, 19:30

Najprawdopodobniej infekcja umiejscowiła się tuż przy podstawie liści i dlatego tak to wygląda. Rokowania są raczej złe, a przyczynę tego nieszczęścia podała właścicielka
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 12-09-2014, 19:58

Ale jak na razie nic się dalej nie dzieje może po oprysku się zatrzymało i dojdzie do siebie oby tak było .....ja zawsze coś do robię ciągle się uczę.....a czy może pan coś doradzić na wełnowce bo z nimi tez mam problem przyniosłam z innym storczykiem,próbowałam już wszystkiego co piszą płyn ludwik olej opryski itp.i nic , jedni piszą że wysoka wilgotność im nie sprzyja jedni piszą ze suche powietrze i już sama nie wiem....
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 12-09-2014, 20:08

A może jednak było zbyt wiele oleju miedzy liśćmi ale przecież olej jest nie szkodliwy....
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 12-09-2014, 20:31

Jeżeli trzon rośliny, główna łodyga jest zdrowa to roślina jest do uratowania :?: po zastosowaniu środków grzybobójczych. Infekcja spowodowana jest najprawdopodobniej zaleganiem wody u podstawy liści. Liście ze zmianami chorobowymi odpadną, natomiast na teraz nie wiadomo czy pozostaną zdrowe liście :?: Ja bym zaryzykował, wyjął roslinę z podłoża, podłoże wyrzucił ze względu na wełnowce, wypłukał w ciepłej wodzie i zastosował kąpiel z dodatkiem środka grzybobójczego
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 12-09-2014, 20:47

Na razie nic nie będę robić zostawię tak jak jest jeden liść odpadł reszta się trzyma oprysk zastosowany trzon zdrowy, wełnowca w korzeniach nie ma i na nim tez nie ma bo zastosowałam ten olej i się nie pojawiły a jak były to na liściach i miedzy nimi ....mam na innych a mam storczyków chyba 60 szt łącznie z miniaturami...może ten olej jednak będzie działał bo naprawdę chwytałam się czego mogłam wiec przez różne eksperymenty trochu już mi padło przez 2 lata ....dobrze ze trafiam na promocje bo inaczej bym poszła z 'torbami'.
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 13-09-2014, 22:17

Zabarwienie liści może sugerować sclerotium, zgnilizna obrączkowa, najpierw odbarwiają się liście potem pojawiają się na szyjce czarne wżery przypominające spopieloną tkankę. Sclerotium staje się bramą dla innych patogenów. Należy użyć systemicznych preparatów grzybobójczych, zmniejszyć wilgotność wokół rośliny, wyeliminować opryskiwanie.
Chorą roślinę należy odizolować, a otoczenie i narzędzia zdezynfekować. Zapewnić dobrą wentylację roślinie.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 14-09-2014, 21:03

Mmoze i tak ale co do wilgotnosci i podlewania to zaprzestałam nie spryskuje i ma dobra wentylacje na razie czekam co dalej sie bedzie działo bardzo mi szkoda bo miał ładne zdrowe liscie a tu taka klapa.
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 18-09-2014, 20:43

LUSI pisze:Mmoze i tak ale co do wilgotnosci i podlewania to zaprzestałam nie spryskuje i ma dobra wentylacje na razie czekam co dalej sie bedzie działo bardzo mi szkoda bo miał ładne zdrowe liscie a tu taka klapa.

Storczyk padł zostały tylko dwa liście dolne i kleik na łodydze kwiatowej może puści korzonki oby......
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 23-09-2014, 20:15

Piszesz o stosowaniu oleju? Czy używałaś go po obu stronach liścia? Może po prostu zakleiłaś aparaty szparkowe w liściach i liście się "ugotowały"? Nie jestem ekspertem w dziedzinie szkodników, ale zamiast olejów i innych tłustych mazideł używałabym raczej alkoholu ( spirytusu, denaturatu) ponieważ nie szkodzi roślinie.
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 25-09-2014, 22:00

Gośka pisze:Piszesz o stosowaniu oleju? Czy używałaś go po obu stronach liścia? Może po prostu zakleiłaś aparaty szparkowe w liściach i liście się "ugotowały"? Nie jestem ekspertem w dziedzinie szkodników, ale zamiast olejów i innych tłustych mazideł używałabym raczej alkoholu ( spirytusu, denaturatu) ponieważ nie szkodzi roślinie.

używałam wszystkiego co może być i nic .....więc wyczytałam ze olej ale go za dużo dałam weszło w szpary liści i koniec ale robiłam na innych i pomogło wełnowce sie udusiły i jak na razie inne storczyki ok a wełnowców nie ma polecam każdemu olej tylko z umiarem albo na drugi dzień umyć wodą z płynem do naczyń ale musi być dobry płyn bo te tanie to szkoda nic nie dają
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 25-09-2014, 22:22

Dlaczego nie stosujecie brykietów doglebowych Bros Tarcznik? Są do kupienia przez internet. Latwe w stosowaniu i skuteczne. Trzeba tylko użyć stężenia o połowę mniejszego niż zaleca producent. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 07-11-2014, 22:29

Marta pisze:Dlaczego nie stosujecie brykietów doglebowych Bros Tarcznik? Są do kupienia przez internet. atwe w stosowaniu i skuteczne. Trzeba tylko użyć stężenia o połowę mniejszego niż zaleca producent. Marta

Stosowane wszystko pare dni temu umyłam wszystkie storczyki w prysznicu i to pomogło zwykła woda i silny strumien myłam pod liśćmi i jak na razie ok będe to robić za każdym razem co dwa tygodnie jak podłoże przeschnie i zobaczymy co bedzie .Odnośnie tego storczyka co dodałam zdjęcia dalej żyje i ma dwa liście co pozostały od spodu a korzenie też ma to może ruszy ...oby tak było
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 07-11-2014, 22:36

Gośka pisze:Piszesz o stosowaniu oleju? Czy używałaś go po obu stronach liścia? Może po prostu zakleiłaś aparaty szparkowe w liściach i liście się "ugotowały"? Nie jestem ekspertem w dziedzinie szkodników, ale zamiast olejów i innych tłustych mazideł używałabym raczej alkoholu ( spirytusu, denaturatu) ponieważ nie szkodzi roślinie.

Co do oleju to była dobra metoda tylko na drugi dzień trzeba było spłukać ciepła woda i wysuszyć a tak jak piszesz liście sie ugotowały ale żyje może odbije.......alkohole nie pomagają
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 08-11-2014, 11:33

Pod tuszem, w wannie nie myje się liści silnym strumieniem. Poza tym woda musi mieć temperaturę 26*C. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 12-11-2014, 21:30

Marta pisze:Pod tuszem, w wannie nie myje się liści silnym strumieniem. Poza tym woda musi mieć temperaturę 26*C. Marta

Powiem tak storczyki maja się dobrze kąpiel pod prysznicem robiłam dlatego ze są wełnowce a one nie lubią wilgoci i wody i to pomogło za jakiś tydzień jeszcze raz to zrobię bo efekt jest nawet kwiaty lałam wodą i nic im się nie stało tak jak inni piszą że po kwiatach nie wolno....jeden jest warunek jak jest woda w stożku to trzeba zaraz wysuszyć ponieważ zgnije (tego najbardziej trzeba pilnować )tak właśnie załatwiłam kilka storczyków,miałam już pewnie przez 2 lata jakieś 100 albo lepiej i ciągle się uczę .....dobrze że nie kupuje po 30 zł tylko po 5 zeta na promocjach teraz mam około 70 szt i dalej będę kupować bo są takie piękne i naprawdę nie wymagające idealne dla leniwych.Storczyki trzeba wybierać nie patrząc na kwiaty tylko na korzenie i liście no i oczywiście aby były bez robactwa ale gołym okiem tego nie widać wiec nie wiadomo co przyniesiemy tak jak jest w moim przypadku,wiec przyznam racje tym co piszą ze ;po przyniesieniu do domu trzeba ustawic storczyka w osobnym pomieszczeniu :izolatce i obserwować przez miesiąc;taka jest moja rada.
A co do tego storczyka nadal ma dwa liście i zdrowe korzenie czekam może puści kleik
LUSI

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 12-11-2014, 21:58

Dobrze, że wiesz lepiej od wszystkich, którzy mieli dobre chęci i się wypowiedzieli. Wiesz zapewne również, że storczyki reagują z dużym opóźnieniem na błędy uprawowe i skutki tych "dobroczynnych" kąpieli możesz zobaczyć dopiero za kilka tygodni. Co do diagnozy to zgadzam się z Titusem i tutaj raczej tylko śmietnik może uratować resztę Twojej kolekcji.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: LUSI Data » 12-11-2014, 22:45

gggoska pisze:Dobrze, że wiesz lepiej od wszystkich, którzy mieli dobre chęci i się wypowiedzieli. Wiesz zapewne również, że storczyki reagują z dużym opóźnieniem na błędy uprawowe i skutki tych "dobroczynnych" kąpieli możesz zobaczyć dopiero za kilka tygodni. Co do diagnozy to zgadzam się z Titusem i tutaj raczej tylko śmietnik może uratować resztę Twojej kolekcji.

Nie wiem lepiej od wszystkich ja tu piszę o swoich doświadczeniach chcac się podzielić z innymi co jest dobre a co złe a jeśli chodzi o Titusa moze i tez miał racje nie powiem ....każdy ma prawo się wypowiadać po to jest forum
LUSI

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET