logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pleśń, pożywka drożdżowa Activit

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pleśń, pożywka drożdżowa Activit

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 20-03-2019, 13:54

Cześć,

Spotkałem się z informacjami o korzystnym działaniu drożdży na storczyki. Pomyślałem, że jeśli to prawda, to równie skuteczna powinna być pożywka dla drożdży winiarskich Activit, którą akurat posiadam. W swoim składzie zawiera:
mieszaninę nieaktywnych komórek drożdżowych, ścian komórkowych i celulozy oraz soli amonowych, a także aminokwasy, witaminy (B1,B2,B5,B6,B12,PP, cholina itp.) oraz minerały (np. Mg, Na, K, Ca).

Podlałem storczyki roztworem Activitu. Sezon wegetacyjny dopiero się zaczyna i trudno mi powiedzieć na ile zabieg pomógł/zaszkodził storczykom ale po ok. 2 tygodniach na wszystkich doniczkach glinianych pojawiła się jasno-szara pleśń. Tylko na doniczkach i tylko glinianych.

No i się zastanawiam - martwić się tym czy nie ;)

W lecie problem prawdopodobnie sam się rozwiąże gdy wyniosę storczyki do ogrodu na pastwę słońca i wiatru.

Co o tym myślicie? Większość moich storczyków to marketowe, wyprzedażowe umarlaki, które całkiem fajnie u mnie wracają do życia ale nie chciałbym przefajnić ;)
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Z nami od: 21-06-2018, 05:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pleśń, pożywka drożdżowa Activit

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 20-03-2019, 22:14

Witam

A jak sytuacja wygląda wewnątrz podłoża, czy też pojawiła się ? Obecność pleśni nie jest wskazana i może się przyczynić do gnicia korzeni w dłuższym okresie czasu.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 21-03-2019, 07:40

Na większości doniczek, w dolnej części, zrobił się taki pleśniowy obwarzanek dookoła doniczki. Taki jak na najbardziej prawej doniczce.
download/file.php?id=23212&mode=view
Na powierzchni podłoża nic nie widać, a w środku nie wiem. Nie chcę niepotrzebnie rozkopywać.

Dziwne, że akurat na glinie coś wyrosło. Przecież to jałowy materiał.
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Z nami od: 21-06-2018, 05:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 21-03-2019, 12:16

Proponuję na dnie doniczki zastosować drenaż o większych rozmiarach, większy keramzyt, kawałki cegły, itp. Podejrzewam, że na dnie doniczki podłoże może być nie tyle wilgotne, co mokre i dlatego rozpuszczone nawozy przenikają przez pory doniczki i zaczynają pojawiać się różnego rodzaju mikroorganizmy. Radzę solidnie przepłukać czystą wodą podłoże i jednak sprawdzić stan korzeni.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 21-03-2019, 16:36

Poza tym każdą doniczkę ceramiczną przed posadzeniem rośliny trzeba wygotować aby wyługować pozostałości jakichś tam soli używanych w procesie produkcji. Tak jak keramzyt b. dobry do drenażu. Po wygotowaniu, gorącą doniczkę wyciągnij i zobacz jaką wodę wylewasz. :shock: Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu