logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Chore storczyki

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Chore storczyki

Nieprzeczytany post Autor: Aga .... Data » 28-11-2014, 14:41

Witam
Jestem pierwszy raz na tym forum i być może nie powinnam w tym miejscu zamieszczać post,ale jakoś nie potrafię się odnaleźć za co z góry przepraszam.
Mam ogromny problem ze storczykami mojej Mamy.
Wszystkie trzy zachorowały na tą samą chorobę.Otóż po przekwitnięciu,w swoim czasie puściły nowe pędy i liście...niestety nie mam pojęcia co za choroba je dopadła.
Nowe pędy zaczęły obumierać,zasuszać się,a liście proszę spojrzeć poniżej na zdjęcie co się z nimi dzieje.
Pierwszy raz spotykam się z taką chorobą,w swojej hodowli mam 10 storczyków i odpukać,żaden nigdy tak nie wyglądał.
Bardzo liczę na Państwa pomoc.
Pozdrawiam
Agnieszka
Załączniki
image.jpeg
Aga ....

Z nami od: 28-11-2014, 13:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Chore storczyki

Nieprzeczytany post Autor: Aga .... Data » 28-11-2014, 15:00

Aga .... pisze:Witam
Jestem pierwszy raz na tym forum i być może nie powinnam w tym miejscu zamieszczać post,ale jakoś nie potrafię się odnaleźć za co z góry przepraszam.
Mam ogromny problem ze storczykami mojej Mamy.
Wszystkie trzy zachorowały na tą samą chorobę.Otóż po przekwitnięciu,w swoim czasie puściły nowe pędy i liście...niestety nie mam pojęcia co za choroba je dopadła.
Nowe pędy zaczęły obumierać,zasuszać się,a liście proszę spojrzeć poniżej na zdjęcie co się z nimi dzieje.
Pierwszy raz spotykam się z taką chorobą,w swojej hodowli mam 10 storczyków i odpukać,żaden nigdy tak nie wyglądał.
Bardzo liczę na Państwa pomoc.
Pozdrawiam
Agnieszka
Załączniki
st.jpeg
Dołączam jeszcze jedno zdjęcie
st.jpeg (45.78 KiB) Przeglądane 1021 razy
Aga ....

Z nami od: 28-11-2014, 13:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Chore storczyki

Nieprzeczytany post Autor: kaciarynka Data » 23-01-2015, 22:26

nie wiem co to za choroba, sprawdz czy korzenie nie gnija, a profilaktycznie wytnij chore liscie i pedy i uzywaj do podlewania storczykow wody ugotowanej z zabkiem czosnku, jesli po jakims czasie nie bedzie lepiej uzyj oprysku np topsin i wstaw fotke korzeni
kaciarynka

Z nami od: 07-12-2014, 19:09
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj