logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Plamy na liściach

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Plamy na liściach

Nieprzeczytany post Autor: bybelou Data » 12-08-2015, 21:37

Moje zainteresowanie roślinami zamieniło się w hobby storczykowe, a aktualnie zaczyna się przeradzać się w manię... Przez ostatnie wciornistki zaczynam doszukiwać się nawet najmniejszych zmian w roślinach... I podczas moczenia doniczek środkiem Mospilan zobaczyłem parę plamek na jednej roślinie - na płatkach i liściach.
Storczyka dostałem, i niestety przez brak doświadczenia nie mam nawyku oglądania i wyszukiwania wad. Mam nadzieję, że jeszcze dobry hodowca ze mnie będzie i wielu rzeczy się nauczę.

A aktualnie niestety muszę prosić Was o pomoc... Plamy nie wyglądają mi na porażenie słoneczne ani wirusowe choroby. Skłaniam się ku grzybom. Jaką procedurę powinienem zastosować w tym konkretnym przypadku?
Widać przebarwienia końcówek starych liści, czarną plamę oraz czarne kropki.
DSC_7124.jpg
DSC_7125.jpg
DSC_7126.jpg
DSC_7127.jpg
bybelou

Z nami od: 22-09-2013, 21:23
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Plamy na liściach

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 13-08-2015, 06:57

Czarna plamka na kwiatku to skutek działania wciornastka lub innego szkodliwego owada i w miejscu nakłucia po pewnym czasie pojawia się infekcja grzybowa.
Drugi przypadek, czyli zaczerwienienie części wierzchołkowej liścia może być spowodowane poparzeniem słonecznym.
Trzeci temat, czyli ta ciemna plama na liściu to też może być infekcja grzybowa, najważniejsze aby ta plama się nie powiększała. Jeżeli jednak będzie to radzę tą część wyciąć.
Jeżeli wcześniej na storczyku działały wciornastki to radzę profilaktycznie najpierw umyć liście, czyli pozbyć się kurzu, a następnie przetrzeć roztworem wodnym propolisu.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •