logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pomarańczowy nalot, żółte liście, dużo problemów

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pomarańczowy nalot, żółte liście, dużo problemów

Nieprzeczytany post Autor: mariolka100 Data » 24-06-2015, 16:37

Witam.
Na forum nie mogłam znaleźć odpowiedzi na problemy moich Phalaenopsis.
Storczyki kupiłam "po taniości", bez kwiatów, był one w różnym stanie. Zwalczałam już chyba większość możliwych szkodników, na jakieś 3 miesiące był spokój. I znów - powtórka z rozrywki.. :o :o
Jeden storczyk pozostał z jednym liściem, który zżółkł i odpadł (aktualnie nie posiada żadnego liścia!). Nie bardzo wiem co z nim począć, czy da się go uratować, czy jest jeszcze co ratować :cry: Drugi storczyk - zżółknięty i zmarszczony liść, dodatkowo zauważyłam dzisiaj pomarańczowe "grudki" :?: , nie mam pojęcia co to jest. Trzeci storczyk wygląda, jakby jego liście się pomarszczyły. Wisienką na torcie są odkryte przeze mnie dzisiaj "muszki" - prawdopodobnie ziemiórki.
Nie wiem od czego zacząć, co począć z moimi biedakami. Co im dolega :?: Dodam że zostały przesadzone jakieś 2-3 miesiące temu, podłoże wyprażyłam, zgniłe korzenie usunęłam, rany zabezpieczyłam cynamonem. Moczę je w roztworze wody i Astvitu (babcia moja również go używa, kwitną jak szalone) po całkowitym wyschnięciu korzeni.
Pomóżcie proszę. W Was nadzieja :roll:

WP_20150624_004.jpg
Biedak bez liści
WP_20150624_006.jpg
Phalaenopsis z zżółkniętym liściem i pomarańczowym nalotem
WP_20150624_002.jpg
Phalaenopsis z zżółkniętym liściem i pomarańczowym nalotem
WP_20150624_009.jpg
Pomarszczony Phalaenopsis
mariolka100

Z nami od: 24-06-2015, 16:07
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pomarańczowy nalot, żółte liście, dużo problemów

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 25-06-2015, 08:26

Zdjęcie pierwsze - tylko i wyłącznie kosz...
Zdjęcie drugie - żółty liść i nalot - ten ma stanowczo za mokro, podłoże rozłożone. Proponuje przesadzić. Podczas przesadzania inwentaryzacja korzeni. Jeśli są jakieś zgniłe, proponuje zastosować się do porad z działu uprawy. Ten nalot to grzyb. Myślę, że jest nieszkodliwy. Poprawienie wentylacji oraz pozwolenie, by podłoże przesychało pomiędzy podlewaniami powinno rozwiązać sprawę.
Ostatnie zdjęcie - natychmiastowy remanent w korzeniach. Roślina odwadnia się, prawdopodobnie uszkodzone korzenie. I tak samo jak powyżej, proszę wdrożyć plan reanimacji opisany w Uprawie.

Ziemiórki - temat rzeka, proszę wpisać w wyszukiwarce forumowej. Powinny pojawić się sposoby czym to zwalczać i co robić by nie wróciły.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj