logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: phalaenopsis

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 10-05-2015, 13:35

Witam.Czy może ktoś wyjaśnić nigdzie nie mogę o tym przeczytać.Wszyscy wiedzą i piszą o tym że doniczki do phalaenopsis czy innych storczyków powinny być mniejsze niż by to wynikało z masy korzeniowej że storczyki lubią raczej ciaśniejsze doniczki i tak należy je uprawiać natomiast jak przeglądam zdjęcia z lasów tropikalnych i miejsc gdzie rosną owe storczyki widzę że korzenie płożą się po całym drzewie i nic nie wskazuje na to by wolały ciaśniejsze doniczki.W naturze rozumie płożące się korzenie łatwiejszy dostęp do powietrza i wody ale dlaczego mniejsza doniczka w uprawie skoro zapewniamy roślinie wystarczającą ilość wody i większa doniczka więcej powietrza dociera do korzeni.Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi z tą ciaśniejszą doniczką.
Syll

Z nami od: 29-06-2014, 08:54
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: phalaenopsis

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 10-05-2015, 15:17

Myślę, że to kwestia utrzymywania wilgotności w doniczkach. Im większa doniczka, tym przesychanie podłoża dłuższe. Rośliny epifityczne wymagają przesuszenia korzeni po każdym podlaniu. W lasach tropikalnych korzenie szybko przesychają po opadach, a na parapetach gdzie często mamy niższe temperatury i prawie żaden ruch powietrza przesuszenie podłoża przebiega wolniej. Jest to częstą przyczyną zamierania systemu korzeniowego i rozwoju patogenów.
To taki wydaje mi się logiczny tok myślenia chociaż pewne wątpliwości budzą relacje z hydroponicznej uprawy epifitów. :?:
Ciekaw jestem odzewu bardziej zaawansowanych w wiedzy o uprawie koleżanek i kolegów. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 10-05-2015, 16:02

Mojego pierwszego phalaenopsisa po przekwitnięciu przesadziłem do dużo za dużej doniczki niż posiadał wcześniej i po roku oczekiwania własnie się szykuje do kwitnięcia choć przez przezroczystą doniczkę widać mało korzeni ukryte są w korze.Duża doniczka chyba nie miała żadnego na to wpływu że zakwitnie.Na forach niejednokrotnie czytałem że ludzie podają za jeden z powodów tego że kwiaty nie kwitną jak mają za małe doniczki.Teraz mam o wiele więcej phalaenopsisów i jak zachodzi potrzeba przesadzenia za wielkiej uwagi nie zwracam na doniczkę po za tym by nie była za mała i przesadzam w większe.Na razie nie zauważyłem czegoś niepokojącego.
Syll

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 10-05-2015, 16:17

Rzeczywiście wolą stosunkowo małe doniczki bo podłoże szybciej przesychające, w przeciwieństwie do dużej, wolniej się rozkłada. Zleżałego podłoża żaden storczyk nie lubi, a niektóre wręcz mogą stracić korzenie. Większość paphiopedilum trzeba co dwa lata przesadzić. Niektóre katleje szybko się odwzdzięczają po wiosennym delikatnym przesadzeniu. Jedynie odontoglossum bardzo odchorowuje przesadzanie. Jednak nie upycham ściśle korzeni przy przesadzaniu. Najczęściej daję doniczkę o 1 cm większą na ściankę. Jeśli korzenie swobodnie uda się ułożyć w starej doniczce, to jej nie zmieniam. My tu o przesychaniu podłoża... a potem doniczka ląduje w osłonce. :lol: . Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 10-05-2015, 16:25

Żadna u mnie doniczka z phalaenopsisem a mam ich obecnie 13 nie stoi w osłonce.Wiem niektórzy wkładają w osłonki mnie to się jakoś kłóci z estetyką uważam że lepiej wyglądają bez osłonek ale na ten wygląd trzeba trochę popracować.Przyznam że na początku też czyniłem takie próby ale mi przeszło.
Syll

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj