logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Paphiopedilum amerykańska hybryda

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Paphiopedilum amerykańska hybryda

Nieprzeczytany post Autor: katunia6 Data » 27-02-2015, 12:25

Z całą pewnością są wśród Państwa osoby posiadające tą orchidęę. To mój najnowszy zakup. O uprawie tych " cudowności " czytałam, ale jak dla mnie to troszkę zbyt ogólne wiadomości. Proszę mi napisać jak Państwo uprawiacie tego sabotka. Z góry dziękuję za pomoc.

image.jpg
Katarzyna
katunia6

Z nami od: 08-01-2012, 19:43
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Paphiopedilum amerykańska hybryda

Nieprzeczytany post Autor: natka_211 Data » 17-03-2015, 11:15

Również posiadam jedno jedyne pahiopedilum, nie było oznaczone, a było podobne do paphio insigne, więc i tak go traktuje. Swojego paphio zakupiłam w styczniu 2013. Była to mała roślina posiadała 2 rozety tylko, pięknie kwitła z jednej z nich. Kwiaty utrzymywały się przez 2 miesiące. Od tego czasu niestety hybryda mi nie kwitła ale sądzę, że to kwestia tego, że roślina była sztucznie "pędzona" do jak najszybszego kwitnienia i przez to jej system korzeniowy był biedny i dlatego też tylko dwie rozety były. Obecnie posiada 5 rozet oprócz tej, z której kwitła. Ładnie urosła, rozety dojrzewają i po cichu liczę na kwiaty w przyszłym roku. Odkąd ją mam zmieniłam jej raz podłoże w tym roku. Jest to mieszanka kory, perlitu, pociętego sphagnum oraz muszelki. Zauważyłam o wiele szybszy wzrost korzeni i całej rośliny, chyba to zasługa muszelek. Poza tym na wierzch dałam 2 cm warstwę sphagnum dla lepszej wilgotności. Sabotek ten nie lubi przesychać do końca między podlewaniami. Podlewam wodą z kranu, raz na miesiąc dodaje bardzo małą dawkę nawozu. Korzenie są bardzo wrażliwe na zasolenie lub przesuszenie. Temp 21-23 w dzień, 18-19 st w nocy.
natka_211

Z nami od: 23-07-2013, 07:57
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Paphiopedilum amerykańska hybryda

Nieprzeczytany post Autor: katunia6 Data » 05-05-2015, 20:22

Nie zakładałam nowego wątku. Pomyślałam, że nie będę " zaśmiecała " forum. Nie jestem w stanie powiedzieć czy te dziureczki na trzech liściach były od dnia zakupu czy pojawiły się już u mnie w domu. Nie widzę szkodników. Czy to taka uroda tych liści czy jednak coś innego ?

image.jpg
Katarzyna
katunia6

Z nami od: 08-01-2012, 19:43
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu