logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Czy to Sucha zgnilizna? Co robic?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Czy to Sucha zgnilizna? Co robic?

Nieprzeczytany post Autor: dota1 Data » 19-06-2015, 10:17

Witajcie,
mam bardzo powazny problem z moja kolekcja. Po lekturze nielicznych watkow wydaje mi sie, ze to tzw.sucha zgnilizna, na temat ktorej znalazlam niewiele informacji. Plamy umiejscowiaja sie u podstawy lisci oraz na trzonie. Nie sa mokre, z czasem powoduja zweglenie tkanki. Mam wrazenie ze powoduja przebarwienia na powierzchni korzeni w poblizu trzonu. 3 z moich storczykow przezylo juz drastyczne ciecia. 1 zostawilam korzenie przebarwione, drugiemu nie. 2 stracilo liscie sercowe... Moczylam wszystkie, te bez objawow rowniz, w Previcurze wraz z Topsinem, 2 razy co 7 dni. Te chore min.pol godziny. Po 7 dniach moczylam i spryskalam ale slabym roztworem Miedzianu. Niestety dzis spostrzeglam charakterystyczne plamki na zakupionym ponad miesiac temu Phal. Venosa. Nie wiem juz co mam robic i jakie grzyby czy tez bakterie powoduja te chorobe :-( Wysylam fotke Phal.Venosa
2015-06-18 17.07.25.jpg
dota1

Z nami od: 30-04-2012, 16:23
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Czy to Sucha zgnilizna? Co robic?

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 19-06-2015, 19:34

Znalazłem coś takiego Fuzarioza liści i korzeni - Fusarium solani pozycja druga.
Może Ci się przyda ta informacja. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: dota1 Data » 19-06-2015, 20:50

Dziekuje za zainteresowanie. Niestety podana strona od jakiegos czasu jest zainfekowana i sciaga mi sie jedynie aplikacja o wiadomej tematyce... :? Nie wiem co jest pod druga pozycja ale przeczytalam o fusarium solani i plamy powinny byc chyba mokre, a u mnie nie sa https://m.facebook.com/112912252087681/ ... 642933669/
dota1

Z nami od: 30-04-2012, 16:23
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 20-06-2015, 07:33

:o i :ugeek: u mnie strona się otwiera bez problemu. Definicja tego grzyba jest opisana poniżej :D
Fuzarioza liści i korzeni - Fusarium solani

Zgnilizna podstawy pędu zaczyna się ciemnieniem podstawy pędu, najpierw na części a potem na całym obwodzie. Kolejnym etapem jest brązowienie tkanki. Na powierzchni widać jest różowe skupiska zarodników grzyba. Zaatakowane zgnilizną storczyki rosną wolno i łamią się u nasady.
Liście zaatakowane przez grzyby z gatunku Fusarium solani zmieniają kolor na żółty i więdną, na ich powierzchni pojawiają się nieregularne szarawe plany.
Organizmy z rodzaju Fusarium to tak zwane grzyby strzępokowe, wystęujące powszechnie na całym świecie i żyjące w glebie. Wytwarzają one metabolity wtórne, tak zwane mykotoksyny, wywierające działanie toksyczne na ludzi i zwierzęta i to właśnie one odopowiedzialne są za inwację chorób furazyjnych u roślin.

Proponowane medykamenty ( do wyboru):

Biochikol-K-AL – (według instrukcji)
Biosept Active – 0,1
Polyversum WP – 0,05
Topsin M 500 SC – 01
Należ stosować kilka razy co 14 dni.

Zobacz też w Bibliotece w wątku - choroby storczyków, są tam pokazane i opisane przypadki różnych chorób u różnych rodzajów storczyków.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych