logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Problemy z kwitnieniem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Problemy z kwitnieniem

Nieprzeczytany post Autor: -Agness- Data » 18-06-2015, 14:08

Witam wszystkich

Mam pytanie dotyczące mojego storczyka mini. Dostałam go od mamy w marcu 2013r, był kupiony w markecie i do dziś nie wypuścił ani jednej gałązki! Moja mama kupiła wtedy 2 sztuki i jeden ma u siebie - rośnie, kwitnie i wszystko z nim ok. Nie wiem co jest przyczyną bo podlewanie i pielęgnacja jest taka sama jak w przypadku moich innych storczyków a z tamtymi wszystko w porządku. Podejrzewam, że to są jakby 3 szczepki i dlatego nie może zakwitnąć ? Może muszę je rozsadzić ? A może po prostu przesadzić go do nowego świeżego podłoża? Proszę o jakieś podpowiedzi i rady bo szkoda mi go wyrzucić bo wypuszcza korzenie i ma ciągle nowe listki ale brak nowych pędów/gałązek. Ale chciałabym zobaczyć kiedyś jego kwiatki a czekam już ponad 2 lata!! Pomóżcie :)

IMG_0479.JPG
IMG_0479.JPG (99.83 KiB) Przeglądane 1779 razy
IMG_0480.JPG
IMG_0480.JPG (81.22 KiB) Przeglądane 1779 razy
IMG_0481.JPG
IMG_0481.JPG (88.55 KiB) Przeglądane 1779 razy

Pozdrawiam
-Agness-

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Problemy z kwitnieniem

Nieprzeczytany post Autor: shelti Data » 18-06-2015, 15:37

W żadnym wypadku nie wyrzucaj. Jeśli jednak się zdecydujesz to chętnie je przygarnę. Ale jak na razie bierz się do pracy. Pierwsze co rozdziel je. Każdego wsadź do osobnej doniczki. Sprawdź każdemu stan korzeni. Posadź je do nowej ziemi a starą wyrzuć. Dla pewności możesz sprawdzić starą ziemię czy nie ma tam jakich zwierzątek. Wtedy będziesz musiała użyć jakiegoś preparatu. I to chyba wszystko na teraz. Daj znać jak Ci poszło. Pozdrawiam
shelti

Z nami od: 30-04-2014, 16:09
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: -Agness- Data » 02-07-2015, 12:36

Witam
Dzięki za radę.Chcę go przesadzić i rozsadzić ale niestety mam problem z dostaniem w sklepach takiej osłonki przezroczystej do mini storczyka. Są tylko duże. :( Może wiecie gdzie takie dostanę może w sieci bo nie mogę znaleźć...
pozdrawiam
-Agness-

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 02-07-2015, 12:50

Na przykład w OrchidGarden, OrchidSklepiku...
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 06-07-2015, 20:39

chodzi zapewne o doniczkę? Jeśli tak to ja kupowałam na allegro, a ostatnio u kogoś spotkałam, że używa pojemników na mocz (do kupienia w każdej aptece) ;)
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 06-07-2015, 22:16

????? Ja kupuję w sklepie ogrodniczym tzw osłonkę plastikową i wypalam w niej dowolną ilość otworów z boku i ze trzy na dnie i mam b. zdrową doniczkę, a całkiem niebrzydką. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 07-07-2015, 17:26

i tu pojawia się kwestia o co pyta Agness, czy faktycznie o osłonkę czy o doniczkę do mini (6 cm) ;)
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 07-07-2015, 18:08

:lol: problem jest taki że z osłonki można zrobić doniczkę, a z doniczki osłonkę już trudniej, choć można się umówić i widzieć w doniczce osłonkę. :o Marta (Jak się z góry spojrzy) :lol:
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 07-07-2015, 20:30

Ja robiłam takie małe doniczki z obciętych butelek po napojach a takie zupełnie malutkie z kieliszków do leków lub do wódki (jednorazowych). Wypalenie dziurek jest stosunkowo łatwe. Potrzeba matka wynalazków. Powodzenia
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 08-07-2015, 14:02

Marta, już nie raz się spotkałam z taką sytuacją,że osoba myśląc o doniczce mówi osłonka i odwrotnie :lol: A czy do małych Phal potrzebna specjalna osłonka? Ja kiedyś wkładałam do małych szklaneczek, ludzie wkładają do świeczników... Tak jak napisała wyżej Gośka, potrzeba matką wynalazków :)
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 08-07-2015, 14:25

Osłonki w ogóle nie są potrzebne, a nawet są szkodliwe bo utrudniają przewietrzanie korzeni. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: -Agness- Data » 09-07-2015, 13:23

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, pomysły na tę osłonkę do mini :) chodziło mi o tę osłonkę przezroczystą do mini storczyka tę w jakiej zwykle się kupuje storczyki - tę pierwszą podstawową :) mam na dzieję, że już wiadomo co miałam na myśli :) w każdym razie udało mi się dostać taką osłonkę z tym, że troszkę większą niż ta w której był ten mini. Ale myślę, że to nic nie przeszkadza. Rozsadziłam je tzn. jeden do tej maluśkiej oryginalnej osłonki a pozostałe 2 do tej większej nowej i zobaczymy co będzie. :) Czekam niecierpliwie na jakiś zaczątek łodyżki!! Myślicie, że pomoże przesadzenie? Widać było, jak przesadzałam, że tamto stare podłoże jest już do wymiany.
Pozdrawiam i dzięki!
-Agness-

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj